Ezeket látta már?

Életritmusunk - és a vérzsírszint

A naponta azonos időben ismétlődő események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül - írják kutatók a Cell Metabolism című szaklap augusztusi számában.

Mindennapi életünknek általában megszokott ritmusa van, melynek megzavarását nehezen tudjuk elviselni és a napszaki ritmus átállítása néha sok időt igényel. A földrészeket áthidaló repülőutak következtében milliók napszaki ritmusa borul fel egyik napról a másikra. Ha valaki kora reggel elindul valahonnan, majd számára késő éjszaka megérkezik valahová, ahol éppen elkezdődik a nap, nehezen küzd az álmossággal.

Életritmusunk - és a vérzsírszint

A napszaki ritmusnak fontos anyagcsere kísérőelemei is vannak. Mahmood Hussain és munkatársai kimutatták, hogy kísérleti egerekben a ciklusos változás zavara a vérzsír szintjének fölborulásához vezet.

A vérünkben keringő zsírok egy része a trigliceridekhez tartozik. Amikor eszünk, szervezetünk minden, számára akkor nem szükséges kalóriát trigliceriddé alakít és ezek a zsírsejtekben tárolódnak. A későbbiekben hormonok hatására az étkezések közben ezeket a zsírokat fölhasználjuk

Amikor lényegesen több kalóriát fogyasztunk el, mint amennyit elégetünk, vérünk triglicerid tartalma magas szintre emelkedik és ez a "rossz" LDL-koleszterinhez hasonlóan a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázati tényezője. Ez a tünet gyakran a 2-es tipusú cukorbetegség, a súlytöbblet és más anyagcsere zavaroknak is jellemzője.

Az egerek éjszakai állatok. Ennek megfelelően az egerek triglicerid vérszintje éjszaka a legalacsonyabb, amikor aktív életet élnek és napközben megemelkedik, ami számukra pihenési időszak.

A kutatók kitenyésztettek olyan mutáns egértörzset, melynek tagjaiban az alvás-ébrenlét ciklus szabálytalan. Ezek kisebb mértékben aktívak, mint az egészséges egerek, tovább esznek, triglicerid szintjük alig hullámzik és mindig emelkedett.

Egy fehérje, a CLOCK összefügg a napi életritmussal, valamint a triglicerideket szállító fehérje, az MTP termelődésével is. A mutáns állatokban ezek megváltozott működése lehet a háttérben. A kérdés természetesen az, hogy ez emberben is összefügghet-e a napszaki ritmus megzavarodása a triglicerid szint emelkedésével. A kutatás embereken folytatódik.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához