Elsősegélyhelyzet - Líbiában

#általános egészségügyi téma #elsősegély #sürgősség #mentés
2011.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

Líbiában kapacitása határait súrolja a Vörös Félhold. A Líbiában egyedüli humanitárius segélyszervezetként működő Vörös Félhold már most túlterhelt, és az orvosi ellátmányban súlyos hiányokkal küzd – hívta fel a figyelmet az EU humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa, Kristalina Georgieva.

"Különösen aggasztónak találjuk, hogy a már most levegőért kapkodó helyi szervezet, a Vörös Félhold, amely különösen Bengázi tartományban küzd orvosi utánpótláshiánnyal, gyakorlatilag teljesen magára hagyatott, nincs más olyan szervezet, amely csatlakozhatna a humanitárius tevékenységhez" – nyilatkozta Georgieva a bolgár állami rádiónak. "Tudomásunk szerint nincs elég gyógyszer, az egészségügyi ellátás pedig túlterhelt".

A Vörös Félholdnak csak körülbelül 100 helyi önkéntest sikerült toboroznia Bengáziban, a fővárosban, Tripoliban pedig még ennél is kevesebbet. Az ENSZ három nagyon kis képviselete, az UNICEF, az ENSZ fejlesztési programja és az Egészségügyi Világszervezet nem rendelkezik elegendő működési kapacitással ahhoz, hogy humanitárius segítséget nyújthasson.

Georgieva azt reméli, hogy a Vörös Félhold és a Vöröskereszt szervezetein keresztül lehet megszervezni a segélyezést, mivel ezek biztosíthatják a legjobb esélyt e nehéz körülmények között. Az EU azon dolgozik, hogy humanitárius dolgozóit az egyiptomi határnál Líbia területére engedjék. A biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy humanitárius válság közeleg, mivel a líbiai helyzet óráról órára súlyosbodik.

Forrás: Medipress