Ezeket látta már?

Hogyan terjed az elhízás?

Hogyan terjed az elhízás a társadalomban? Az elhízás az utóbbi évek kutatásai szerint társadalmilag fertőző. A terjedés mikéntjére azonban eddig nem sikerült fényt deríteni. Az Arizona Egyetem kutatói azonban az American Journal of Public Health május 5-i számában megjelent tanulmányukban bemutatják, hogyan adják át egymásnak az elhízást a barátok és a családtagok.

A cikkben közzétett eredmények szerint az elfogadható testsúllyal és testmérettel kapcsolatos közös elképzelések csak kis szerepet játszanak az elhízás terjedésében a barátok között. "A megfelelő testsúllyal kapcsolatos elképzeléseket célzó intervenciók valószínűleg kevésbé hatékonyak, mint azok, amelyek közvetlenebbül a viselkedésekkel, például az étkezési szokások megváltoztatását veszik célba" – állítja a tanulmányt vezető Daniel J. Hruschka.

Hogyan terjed az elhízás?

A kutatók abból a kérdésből indultak ki, vajon az elhízás terjedéséért a közeli barátok és családtagok körében az felel-e, hogy barátainktól és családtagjainktól tanuljuk az elfogadható testmérettel kapcsolatos elképzeléseinket, vagy az, hogy együtt kirándulunk, tévézünk vagy megyünk el étterembe enni. Ha sikerül pontosan kimutatni, miért terjed az elhízás a barátok és a családtagok között, ki lehet deríteni, mire kell összpontosítani a forrásokat az elhízás arányának visszaszorításában.

A kutatók a vizsgálat során 101 nőt és 812 közeli barátját és rokonát kérdezték meg. A nők, barátaik és rokonaik testtömeg-indexének összehasonlítása után megerősítették, hogy egy nő elhízásának kockázata megnő, amennyiben társadalmi környezete elhízott.

Az elhízás társadalmi terjedésével kapcsolatban a kutatók három lehetséges útvonalat vizsgáltak. Megtanulhatjuk az elfogadható testméretet a barátainktól, hogy aztán étrendünk megváltoztatásával és testmozgással megpróbáljuk elérni azt. Az is lehet, hogy nem értünk egyet barátaink és rokonaink elképzelésével, mégis nyomást érzünk felőlük arra, hogy elérjünk valamilyen ideális testméretet. Harmadszor pedig talán az alapján alakítjuk ki a testmérettel kapcsolatos elképzelésünket, hogy megnézzük barátaink testalkatát, ami pedig megváltoztathatja étkezési és mozgási szokásainkat.

A kutatócsoport az első kettőre nem talált bizonyítékot az elhízás terjedését illetően, és a harmadikra is csak korlátozott támogatást mutatott ki. Ez arra utal, hogy más tényezők, például a közös étkezés és sportolás nagyobb jelentőséggel bírhat abban, hogy a barátok és családtagok együtt híznak vagy fogynak.

Forrás: Medipress