Ezeket látta már?

Mi segít fogkő ellen kutyáknál, macskáknál? Ezt tanácsolják az állatorvosok

kutya macska fogkő szájszag elszíneződés állatorvos

A kisállatok fogkőképződése hosszabb folyamat eredménye. A rossz hír, hogy előbb vagy utóbb minden kutyust, cicát utoléri.

Rendszerint a középkorú vagy idős állatok fogkövesek, de a törpe-, mini fajtákban már néhány, 1-2 évesen is jelentős fogkő gyűlhet fel a fogakon. A nem kezelt fogkő következménye lehet fájdalmas fogínygyulladás és fogágybetegség, kellemetlen szájszag, a legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése és a csont sorvadása.

A kutyák, macskák 70 százalékának vannak fogproblémái 2 éves korára. Ez azt jelenti, hogy a fogkövesség az állatok egyik leggyakoribb megbetegedése. A kezeletlen fogkő számos komoly egészségügyi probléma kiváltó oka lehet.

Mi a fogkő?

Akárcsak az emberek esetében, a fogkő szilárd, sárgás-barnás lerakódás a fogakon, amelyet már sem öblögetéssel, sem fogmosással nem lehet eltávolítani. Fogkő akkor keletkezik, ha a nyálban lévő ásványi sók kicsapódnak a foglepedékben. A kutyáknál és macskáknál különösen sok fogkő képződik a nyálmirigyek kivezető csöveinek környékén, vagyis az alsó állkapocs metszőfogainak belső oldalán és a felső állkapocs külső részén.

Honnan tudom, hogy fogköves a kutyám, macskám?

A fogkövesség első jelei közé tartozik a bűzös lehelet, és a fogak sárgás, majd barnás-feketés elszíneződése, elsősorban az ínyhez közel eső részeken. Később a fogak mozogni kezdenek, sőt ki is hullhatnak.

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítás állatoknál?

Felületes altatást követően ultrahangos készülékkel eltávolítják a fogkövet kedvence fogairól. Ez a beavatkozás nem károsítja a fogzománcot és teljes mértékben megtisztítja a fogakat. Az altatás azért fontos, mert éber állapotban a hátsó fogakat, a fogak belső felszínét nem lehet elérni. Az ultrahangos gép hangját, annak magas frekvencia tartománya miatt az állatok nem szeretik, az esetleges fogeltávolítás pedig fájdalmas. Arra egy állat sem képes éber állapotban, hogy kb. 20-30 percen keresztül egy helyben feküdjön, nyitott szájjal, esetleges fájdalom mellett.

Mit és mikor ehet a kedvencem a fogkőeltávolítás után?

Az altatásból való ébredés után akkor ihat kedvence, amikor már teljesen éber, ha reggel történt a beavatkozás, este már lehet etetni, ha délután volt a fogkő-eltávolítás, akkor csak másnap kapjon enni, de este, amikor már teljesen éber, itassuk meg.

Abban az esetben, ha foghúzás is történt, aznap ne etessük az állatot, hogy a friss sebbe ne kerüljön étel, ne fertőződjön el. Néhány napig semmilyen pépes tápot, májkrémet, ömlesztett sajtot, konzervet ne adjunk kedvencünknek, mert ezek felgyűlhetnek a sebben. Adjunk az állatnak száraz tápot, nagy kockákra vágott sült húst, virslit, felvágottat.

Hogyan előzzük meg a fogkövességet?

Fontos, hogy az állat rendszeresen rágjon, hiszen ennek segítségével tisztítja a fogfelszínt. A főleg kutyáknak adható műcsontok, rágók, fogtisztító játékok alkalmazásával jó eredményt tudunk elérni. Érdemes fokozottan ügyelni a kedvencünk táplálkozására is, hiszen már lehetőség van olyan tápok, táplálékkiegészítők beszerzésére, amelynek fogtisztító hatása is van. Kerüljük az olyan tápokat és ételeket, amelyek a fogfelszínre tapadva még órákig a szájüregben vannak.

A leghatásosabb módszer azonban az állat fogainak megmosása speciális eszközök segítségével. Kezdjük az állatot már kiskorában hozzászoktatni a rendszeres fogtisztításhoz, amelyet csakúgy mint esetünkben, akár a napi rutinba is beleépíthetjük. A rutinszerű cselekvés esetén az állat is könnyebben alkalmazkodik. Különösen macskák esetében érdemes a korai szoktatás és a rutinszerű alkalmazás, hiszen öntudatos természetük révén nehezen viselik a korlátokat.

A fogkő eltávolítása egy rizikó nélküli beavatkozás, így feltétlenül érdemes a kedvencünk fogkövét rendszeresen eltávolítani, hogy megóvjuk a további egészségromlástól.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan tisztítsuk a kutya fogát? Ezeket tanácsolja az állatorvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Budai Állatorvos
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához