Ezeket látta már?

Miért élnek átlagosan rövidebb ideig a magyar férfiak?

puffadás, belek, felfúvódás

A KSH szerint tavaly egy átlagos magyar férfi születéskor várható élettartama a nőkéhez képest hét évvel kevesebb, mindössze 70,6 év volt. Ez messze alatta marad az EU-s átlagnak is, ami 77,5 év volt 2020-ban.

És ez csak a várható élettartam, arról még nem beszéltünk, hogy ebből mennyi az egészségben töltött évek száma, ami ennél jelentősen kevesebb. A WHO kimutatása alapján a magyar férfiak átlagban mindössze 64 éves korukig élhetnek egészségben (a nők 69,5 éves korukig).

Egészségtelen táplálkozás, kevés mozgás és rossz szokások

A lesújtó eredmény hátterében döntően életmódbeli tényezők állnak. A krónikus stresszen kívül a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás. Az alkoholfogyasztás az elmúlt két-három évben például még nőtt is társadalmi szinten. A mozgásszegény életmód bizonyítottan összefüggésbe hozható az elhízással és bizonyos betegségek kockázatával, arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás sokat segítene az állandósult stressz leküzdésében is.

A magyar férfiak életkilátásai szempontjából nem lehet elmenni a rossz táplálkozási szokások mellett – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A dietetikusok szerint a legnagyobb problémát az alábbiak okozzák:

 • a túlzott kalóriabevitel, ami túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet, annak minden egészségügyi kockázatával. A legutolsó hazai reprezentatív vizsgálat (OTÁP2019) eredményei szerint a felnőtt férfiak 77%-a kisebb-nagyobb súlyfelesleggel él. A keringési betegségek magasabb kockázatával járó, ún. hasi elhízás 45 százalékukat érinti. A tendencia is romló, mert az előbbi arány tíz év alatt 15, utóbbi 12 százalékkal nőtt.
 • a magas zsírtartalmú étrend
 • az alacsony, többszörösen telítetlen zsírsavtartalmú étrenddel szemben a telített zsírsavakban gazdag előnyben részesítése, ami negatívan befolyásolja a szívet, az ereket és ezáltal többek között a nemzőképességet is
 •  az állati és a növényi eredetű élelmiszerek kedvezőtlen aránya (sok hús, kevés növényi élelmiszer: mint a teljes értékű gabonák, zöldség, gyümölcs)
 • a magas sófogyasztás, ami növeli a magas vérnyomás és az egyes daganatok rizikóját
 • az alacsony rostbevitel
 • a túlzott finomított szénhidrát-fogyasztás
 •  a vitaminokban, ásványi anyagokban hiányos étrend

Gyakran szednek étrend-kiegészítőket a magyar férfiak

Az egészségtelen táplálkozás, melyekre az előbbiek jellemzőek, az elhízáson túl számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri panaszok, bizonyos daganatok, alvási apnoe vagy ízületi bántalmak. A túlsúly a reproduktív (termékenységi) funkciókat is rontja, valamint szerepet játszik az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, a normál bélflóra felborulásában.

A felnőtt férfiak fele próbálja a rossz étrendet nagy dózisú étrendkiegészítőkkel ellensúlyozni, de ez nem mindig szerencsés. Például az antioxidánsok tartós és túlzottan nagy dózisban történő bevitele (pl. az étrend-kiegészítők évekig történő szedése) oxidatív stressz formájában ronthatja a spermiumok minőségét és növelheti a gyulladásos folyamatok kialakulását. A férfi meddőség táplálkozással összefüggésbe hozható okairól itt olvashat bővebben.

Fontosak a szűrővizsgálatok

A táplálkozáson és a mozgásszegény életmódon kívül a férfiak életét az is rövidíti, hogy nem járnak el rendszeresen szűrővizsgálatokra, és így rendszerint már megkésve fordulnak orvoshoz.

Pedig kellene:

 • évente egy laborvizsgálat (teljes vérkép, PSA teszt)
 • vérnyomásmérés
 • fogorvosi ellenőrzés
 • rendszeresen testtömeg-kontroll
 • tüdőszűrés
 • anyajegyszűrés
 • prosztataszűrés
 • 50 éves kor felett vastagbélrák-szűrés
 • rendszeres szemészeti vizsgálat

A sort a családban előforduló betegségek ismeretében természetesen az orvos bővítheti. A szűréseken kívül a helyes étrend kialakítása sokat segíthetne, ehhez érdemes használni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hazai táplálkozási ajánlását, az Okostányér®-t, ami közérthető formában mutatja be, hogy milyen élelmiszertípusokból mennyit és milyen arányban kéne fogyasztanunk egy nap. Ehhez rendszeresen, naponta legalább félórás testmozgást kellene társítani.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MDOSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához