Ezeket látta már?

Csökkenhet a kerékpárosok csonttömege

Egy új tanulmány eredményei szerint a kerékpározás jót tehet a férfiak szívének, de a csontokra nemigen hat.

Csökkenhet a kerékpárosok csonttömege

Egy új tanulmány eredményei szerint a kerékpározás jót tehet a férfiak szívének, de a csontokra nemigen hat. Kutatók úgy találták, hogy rendszeresen futó férfiakhoz képest azok között, akik fő mozgástevékenysége a kerékpározás, sokkal nagyobb valószínűséggel fordult elő alacsony csontsűrűség a csípőkben vagy a gerincben. Általánosságban a kerékpárosok csontsűrűsége a teljes testet tekintve alacsonyabb volt és 63 százalékuknak csípőt vagy a gerincet érintő csonthiánya volt, állítják a kutatók a Metabolism lapban megjelentetett tanulmányukban.

A csonthiány (osteopaenia) kórosan alacsony csontsűrűséget jelöl, amely a csontok törékenységével járó csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához vezethet. A csontritkulásra gyakran mint a nők egészségügyi problémájára gondolunk, mert a menopausa utáni ösztrogénszint-esés a nőket kifejezetten védtelenné teszi az állapottal szemben. A vizsgálat vezetője, Dr Pamela S. Hinton úgy döntött, hogy férfiakat fog vizsálni, mert "messzemenően figyelmen kívül hagyják őket, ha a csontritkuás kerül szóba". Hinton és a columbiai University of Missouri-n dolgozó munkatársai 43 komolyan kerékpározó vagy futó férfit választottak be a vizsgálatba. Mindegyikük legalább heti hat órát edzett két éven át vagy hosszabb ideig.

A kutatók az általánosan csökkent csonttömeg mellett megállapították, hogy a kerékpáros csoportban lévő férfiak között a gerinc csonthiányának előfordulási valószínűsége hétszer nagyobb volt, mint a futók között. A futás, az ugrás és más, súlyterheléssel járó tevékenységek nyomást gyakorolnak a csontokra. Erre a hatásra a csontok megerősödnek. Ezzel szemben a kis erőhatással járó testedzés, mint a kerékpározás és az úszás, megdolgoztatja a szívet és karcsúsítja a derekat, de csak kevéssé terheli a csontokat. Mindenfajta testedzésnek számos előnyös egészségügyi hatása van, így a kerékpározásnak és az úszásnak is - mondta el Hinton a Reuters Healthnek. Mindamellett - tette hozzá - fontos, hogy akik jelentős ideig végeznek olyan gyakorlatokat, amik nem járnak nagy súlyterheléssel, külön edzéssel erősítsék a csontozatukat. Azoknak, akik nem futhatnak vagy ugrókötelezhetnek - például sérülés vagy ízületi gyulladás miatt – súlyemelő gyakorlatok jelenthetik az alternatívát Hinton szerint. Azt is megjegyezte, hogy a csontok építésére az erőemelést alkalmasabbnak tartják a hagyományos erősítő edzésnél.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához