Ezeket látta már?

Edzőterem vagy otthoni edzés? 7 tipp arra, hogyan válasszunk!

2012.11.27. Módosítva: 2015.11.04.

Már napi félórás mozgással sokat tehetünk az egészségünkért és a jó közérzetünkért. A rendszeresség szempontjából fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát és örömünket leljük az edzésben. Ehhez a választásnál, elsősorban az edzettségi szintünket, az egyéniségünket és céljainkat kell figyelembe venni. A fitnesztermek ideálisak a hatékony izomerősítéshez vagy kardió edzésekhez és a különböző stílusú, jó hangulatú csoportos órákhoz. Otthon viszont kényelmesen, szabadabb időbeosztással és kedvünk szerint állíthatjuk össze az edzéstervet.

A WHO (Word Health Organization) ajánlása alapján egy átlagos, 18-64 éves felnőtt esetén heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív, aerob típusú mozgást kellene teljesítenünk – két vagy több napon izomerősítéssel kiegészítve – annak érdekében, hogy a sport pozitív élettani hatásait élvezzük.

Edzőterem vagy otthoni edzés? 7 tipp arra, hogyan válasszunk!

Érdemes figyelni arra, hogy a kiválasztott sportág épp annyi kihívást jelentsen, amennyi megfelel edzési szintünknek, vagy csak kis mértékben haladja meg azt, mert akkor nem csak élvezni fogjuk a mozgást, de teljesítményünk is javul. A sport kellemes mellékhatása, hogy a közben termelődő "boldogsághormon" lelki egyensúlyunkat, jókedvünket is segíthet megőrizni. Ha tehát megvan a cél és az elhatározás, már csak a megfelelő edzésformát kell kiválasztanunk.

Megfelelő edzésforma - hogyan válasszuk ki?

"Keressünk sportprogramokat, mérjük fel, milyen lehetőségek vannak a környéken a különböző fitnesztermekben, vagy egyszerűen csak fordítsunk némi figyelmet az öltözködésre, és mozduljunk ki a hidegben is minél többet." – tanácsolja a Coca-Cola Testébresztő Program nagykövete, Katus Attila, életmód tanácsadó.

A Coca-Cola Testébresztő FITweek szintén jó alkalom arra, hogy új mozgásformákat próbáljunk ki, hiszen ezen a héten egy belépővel több terem és óra is végiglátogatható Budapesten és országszerte több nagyvárosban.

Katus Attila Testébresztő nagykövet tippjei most azt is megmutatják, miért érdemes ellátogatni egy edzőterembe, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha inkább otthon szeretnénk edzeni:

1. Az edzőteremben a változatos gépek segítségével az edzés is összetettebb, hatékonyabb lesz. A közös mozgás és a jó társaság hosszabb távon is arra motivál, hogy ne lógjuk el az edzéseket.

2. Egy jól felszerelt fitneszteremben az alapvető gépek mellett sok funkcionális eszköz is megtalálható. A pulzusmérés a megfelelő szívritmus szabályozásában segít, a Kinesis és TRX gépek szinte minden testrészre alkalmazhatóak, de még az egyszerű bordásfal, a különböző Fitball labdák, a gumikötelek és a kézi súlyzók is azt biztosítják, hogy célzott gyakorlatokkal dolgozhassuk meg az adott izomcsoportot.

3. A személyi edző feladata az egyéni edzésterv összeállítása mellett, hogy motiváljon minket a rendszeres mozgásra. Kiválasztásánál ezért szerepet játszanak a szakmai, de az emberi szempontok is. Alapvető, hogy a tréner megfelelő edzői végzettséggel és tapasztalattal rendelkezzen, jó példát mutasson, de – mivel várhatóan sok időt töltünk majd együtt – az is fontos, hogy edzés közben jól érezzük magunkat vele.

4. Az aerobiknak mára több száz változata létezik; az intenzívebb, kardió hatású aerobik órák inkább a haladóknak, a kevésbé túlsúlyosaknak javasoltak. Az erősítő, alakformáló órák mindenki számára megfelelőek, de ha kevésbé bírjuk a monoton edzéseket, akkor a táncos vagy küzdősportokra épülő órákat válasszuk. Lehetőségeinkről, érdemes azonban a recepción, vagy az edzőknél is érdeklődni, hogy a számunkra megfelelő terhelést kapjuk, és a siker élményével távozzunk a teremből.

5. Az otthoni edzés előnye, hogy praktikus, mert a napirendünkbe rugalmasan beilleszthető. Nem kell utaznunk a teremig, így időben hatékony választás, és persze a bérlet ára is megspórolható. Vásárolhatunk saját sporteszközöket, ha már kellő önismerettel rendelkezünk, a lényeg, hogy ne csak porosodjanak valahol a lakásban, hanem használjuk is azokat!

6. Az interneten rengeteg hasznos tippet találunk az otthoni sportolásra. Akár komplett edzésterveket, diétákat, oktatóvideókat is letölthetünk. De ne felejtsük ellenőrizni, hogy az információk megbízható, hiteles forrásból érkezzenek. Segíthet, ha a fórumokon tapasztalatokat cserélünk, vagy olyan oldalt keresünk, ahol profi szakemberekkel is felvehetjük a kapcsolatot.

7. A profi edzésterv mellett a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezésre és a folyadékpótlásra is érdemes odafigyelni. A kiszáradás kellemetlen tünetei pl. a teherbírás és az izomerő csökkenése vagy az állóképesség romlása, könnyen elvehetik a kedvet a sportolástól. A szakértők szerint ezért legalább annyi folyadékot igyunk, amennyit az edzés során a testsúlyból vesztettünk, és ezen felül még 1-2 pohárral. Edzés előtt 2 pohár, közben pedig 15-20 percenként további 1,5-2,5 dl a legtöbb esetben elegendő.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az egyik legfontosabb tényező a rendszeresség szempontjából a motiváció. Éppen ezért fontos akár több, számunkra új sportágban is kipróbálni magunkat, hogy megtaláljuk a nekünk ideálisat, amit hosszabb távon is szívesen űzünk.

A Testébresztő FITweeken most 150 terem kínálatából választhatunk, hogy változatos edzésformákkal dobjuk fel a szürke, téli hétköznapokat.

A termek listája és további részletek:

http://www.fitweek.hu/

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához