Ezeket látta már?

Egyensúly elvesztése: évekkel korábban előre jelezheti a halált?

egyensúly, halálozás, kutatás, öregek

Egy nemzetközi kutatócsoport érdekes eredményekre jutott, hogy az egyensúly elvesztése hogyan függhet össze a halálozással.

A kutatásban résztvevő alanyok az ötvenes és hetvenes éveikben voltak, amikor először vizsgálták őket. Az értékelés részeként a résztvevőknek 10 másodpercig kellett a bal vagy a jobb lábukra állniuk úgy, hogy a felemelt lábukat az álló lábuk mögé tették, a karjukat pedig az oldaluk mellett tartották - írja a ScienceAlert.

"Az egylábú álláspróbát az elmúlt öt évtizedben használták az egyensúlyérzék felmérésére, de a középkorúak és az idősebbek klinikai vizsgálata során nem alkalmazzák rutinszerűen" - mondta Setor Kunutsor orvos tudós, az angliai Bristol Medical School munkatársa.

A 2009 és 2020 vége között az 1702 önkéntes közül közel 350 - azaz minden ötödik - nem tudta megtartani az egyensúlyát. A résztvevők egészségi állapotát ezt követően évekig nyomon követték. A vizsgálati időszak alatt több olyan résztvevő halt meg, aki nem tudta megtartani az egyensúlyát.

Azoknak, akik sikeresen tudtak egy lábon állni 10 másodpercig, csak 4,5 százaléka hunyt el. Ezzel szemben az egyensúlyukat elvesztők 17 százaléka hunyt el a kutatás ideje alatt. A halálozás hátterében mindegyik csoportban rák, szív-és érrendszeri betegségek, valamint koronavírus állt.

Akiknek nehéz volt megtartaniuk az egyensúlyukat, általában kevésbé voltak egészségesek. Több résztvevő szenvedett koszorúér-betegségben, küzdött magas vérnyomással és cukorbetegséggel. Az életkortól kezdve a nemen át az alapbetegségekig mindent figyelembe véve, az, hogy az alanyok nem tudtak 10 másodpercig támasz nélkül egy lábon állni, 84 százalékkal növelte a halálozás esélyét a következő 10 éven belül.

"A jelenlegi eredmények azt sugallják, hogy a 10 másodperces egylábon állás egy potenciális gyakorlati eszköz, amelyet a rutin klinikai gyakorlatban is lehetne használni, hogy az orvosok azonosíthassák a magas halálozási kockázatú középkorúakat és idősebbeket" - tette hozzá Kunutsor. A kutatás a British Journal of Sports Medicine című szaklapban jelent meg.

Olvasta már?

Forrás: sciencealert.com