Ezeket látta már?

Mozogj többet - és ne tévézz annyit!

Napi rendszeres mozgás és kevesebb televíziózás a hosszabb élet titka. Napi tizenöt percnyi testedzés három évvel hosszabbítja meg a várható élettartamot, míg a napi hatórás tévénézés öt évvel rövidítheti meg az életet két, kedden ismertetett tanulmány szerint.

A mozgáshiányos életmód kockázatával kapcsolatos figyelmeztetetés nem új dolog, de a Tajvanon és Ausztráliában önkéntesek részvételével végzett, a The Lancet és a British Journal of Sports Medicine brit szakfolyóiratok által ismertetett új kutatások pontosítják is a kockázatokat.

Mozogj többet - és ne tévézz annyit!

Tajvanon 400 ezer önkéntes vetette alá magát teljes körű orvosi megfigyelésnek 1996 és 2008 között. A résztvevőket életmódjuk szerint öt kategóriába sorolták: alig vagy egyáltalán nem aktív, közepesen aktív, aktív és nagyon aktív.

A tajvani Nemzeti Orvosi Kutatási Intézet csapatai ezután összehasonlították a testedzést végzőket azokkal, akikkel egyáltalán nem végeztek testmozgást. Az eredmény: azoknál, aki naponta 15 perces testmozgást végeztek, általában 14 százalékkal csökkent a halálozási arányszám és 10 százalékkal a daganatos betegség kockázata, a várható élettartamuk pedig három évvel nőtt. Ezek az előnyök minden korosztályhoz tartozó férfiakra és nőkre egyaránt vonatkoznak, még a szív- és keringési betegségek kockázatát hordozókra is.

Azoknál viszont, akik egyáltalán nem végeztek testmozgást, a halálozási arányszám 17 százalékkal nőtt a kis testmozgást végzőkhöz viszonyítva.

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem 11 ezer legalább 25 éves felnőtt részvételével 1990-2000 óta végzett párhuzamos kutatást.

A 25 éves vagy annál idősebb ausztráliai népességen alapuló statisztikai modell alapján elvégzett számítás segítségével sikerült megállapítani, hogy a mozgáshiányból eredően a napi hatórás televíziózás öt évvel csökkenti a várható élettartamot.

Forrás: MTI