Ezeket látta már?

A hagyományos mozgásformákkal egyszerű a fogyás! Melyek ezek?

shutterstock 2178763259

A hideg idő beköszöntével se zárkózzunk be a lakásba, továbbra is sportoljunk, mozogjunk, tartsuk karban erőnlétünket.

A fogyás nemcsak az étkezési szokások megváltoztatásával érhető el, hanem a rendszeres testmozgás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez. Hetente legalább 300 percnyi közepesen intenzív mozgást végezzen. Mielőtt belefogna a testmozgásba, beszélje meg orvosával, hogy melyik a legbiztonságosabb és hatékonyabb az ön számára.

Tempós menetben sétáljon

Ha fél óra tempós gyaloglást iktat be mindennap, akkor körülbelül 150 kalóriával többet éget el, mint csak a sétával. Egy óra rendszeres, mérsékelt tempójú gyaloglás átlagosan 250-350 kalóriát éget el. Minél gyorsabb és hosszabb a megtett napi táv, annál hatékonyabb az energiafelhasználás. Kezdje rövid távon, majd emelje mindennap nem az intenzitását, így rutinná válhat a napi mozgás.

A kocogás felpörgeti a szervezetet

Ez egy aerob gyakorlat, ami azt jelenti, hogy a pulzusszámot egy megadott tartományon belül szükséges tartani, ezzel garantálva azt, hogy a szervezet nem csak a szénhidrát-, fehérje-, hanem a zsírraktárakhoz nyúl azonnal energia-utánpótlásért. A rendszeresen végzett kocogás képes felgyorsítani az anyagcserét.

Bringára fel!

A bringázás egy másik nagyszerű mondja a fogyásnak, hiszen kb. 400-750 kalóriát (sebességtől, kerékpártól és súlytól függően) égethet el a szervezet óránként.

Az úszás mindenkinek ajánlott

Sokszor nincs motivációja a mozgáshoz, mert fáj a térde, vagy a háta? A legjobb megoldás az úszás! Ez egy jó kardióedzés, ami az ízületeknek is kényelmes, a felső- és alsótestet is átmozgatja, és kb. 1 óra alatt 300 kalóriát égethet el. Élvezze a víz ellenállásának előnyeit! Érdemes hetente néhányszor legalább fél órát úszni, ezzel csökkenthet a szívbetegségek, a storke, a 2-es típusú cukorbetegségek és néhány daganatos megbetegedés kockázata is. Ez a kellemes mozgásforma karbantartja koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Lépcsőmászás

Nem költséges mozgásforma, hiszen elég egy lépcsősor hozzá, viszont garantáltan testsúly-csökkentő hatásai vannak. Növelheti a jó koleszterszint mennyiségét a vérben, segíthet az ízületek, az izmok és a csontok egészségének megőrzésében. Az American Council on Exercise szakértői azt kalkulálták ki, hogy egy nagyjából 60 kilós ember felhasználhat 235-250 kalóriát egy félórás lépcsőzés alatt.

Kalandra fel!

Ha a fogyásának, az erőnléte megőrzésének kalandosabb módját keresi, akkor a túrázás a megfelelő az ön számára. Sétáljon a természetben, keressen olyan terepet, ami kihívást jelent. A sík terepen sétálás egyfajta passzív dinamika, ilyenkor a lendületet és a gravitációt is használva helyeződik át a testsúly az egyik lábunkról a másikra. Ha egyenetlen talajon közlekedik, jóval több izomcsoport összehangolt munkájára van szükség.

Emelkedőn felfelé és lejtőn lefelé a lábizmoknak és ízületeknek folyamatosan apró mozdulatokkal kell korrigálnia ahhoz, hogy megőrizzük egyensúlyunkat. Ilyenkor megemelkedik a pulzusszám, az anyagcsere felgyorsul, és több kalóriát is égetünk el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zsigeri zsír: ezért jobb, ha nem halogatja a fogyást

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elhízás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához