Ezeket látta már?

Így előzhetjük meg a téli baleseteket

téli baleset megelőzése

Bármennyire is zord legyen kint az idő, bizony ki kell mennünk a szabadba – van, amikor „muszáj”, és van, amikor csak azért, hogy jól érezzük magunkat. Következzen néhány praktikus tipp, hogy megelőzhessük a baleseteket, problémákat.

A legfontosabb természetesen, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözzünk! A több réteg egyrészt lehetővé teszi, hogy több „szigetelés” legyen a testünk és a környezet között, így melegebben tart, mint egyetlen vastag kabát, másrészt pedig a rétegekből könnyebb le is venni magunkról, ha kimelegszünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy mit csinálunk majd a hidegben, mennyit fogunk mozogni. Bár a szakemberek szerint nincs valódi tudományos bizonyíték arra, hogy a fejünkön keresztül veszítjük el a legtöbb hőt, a fejet mindenképpen óvni kell, az orrunk, fülünk különösen érzékeny lehet a hidegre.

Hidegben, hóban is szükségesek lehetnek bizonyos kültéri munkák. Meglepő módon, a hólapátolást különösen veszélyesnek tartják a szakemberek, elsősorban azért, mert a kemény fizikai munkára sokan nincsenek felkészülve, és a hónapokig tartó ülő életmód után hirtelen megerőltetik magukat. Ez pedig akár életveszélyes következményekkel is járhat. A szokásosnál is jobban oda kell figyelni magukra azoknak, akik krónikus betegséggel küzdenek vagy 40 év felettiek. A hideg ugyanis a pulzust és a vérnyomást is emelheti, de a vérereket összehúzza.

Lehetőleg ne álljunk neki havat lapátolni közvetlenül evés után, és ne dohányozzunk munka közben! Dolgozzunk lassan, és inkább toljuk, mint emeljük a havat! Próbáljuk meg már a friss porhót eltakarítani, ez általában könnyebb. Ne dolgozzunk a végkimerülésig, tartsunk gyakran szünetet!

Vigyázzunk a gyerekekre szánkózás közben!

Minden évben sok gyerek szenved balesetet szánkózás, téli játék közben, gyakoriak lehetnek a zúzódások, rándulások, de akár a csonttörések is. A szánkó nagyon felgyorsulhat, és a gyerekek leeshetnek róla, vagy akár valamilyen álló tárgyba bele is ütközhetnek. Hogy az esetleges baleseteket elkerüljük, szánkózás előtt ellenőrizzük, hogy a szánkó megfelelő állapotban van-e, nincs-e elrepedve, nincsenek-e rajta sérülések, kiálló szögek, szálkák. Lehetőleg olyan helyen szánkózzunk, ami nem túlságosan meredek és a lejtő alján elegendő „kifutási” hely van. A szánkózásra választott hely közvetlen közelében ne legyenek kerítések, fák, nagyobb sziklák, kövek. Arra is ügyeljünk, hogy ne szánkózzunk (befagyott) tavak, patakok közelében! Soha ne engedjük a gyerekeket hason, fejjel előre csúszdázni! 10 éven aluli gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül szánkózni!

Az autónkat is készítsük fel

Ideális esetben már minden autón fent vannak a téli gumik, esetleg át is nézték a gépkocsikat a szakemberek. Ha hosszabb útra indulunk (esetleg elhagyatottabb utakon is közlekedünk), legalább félig legyen az üzemanyagtartály, nehogy a lehető legrosszabbkor álljon le az autó. Érdemes egy kisebb vészhelyzeti csomagot is összekészíteni és a csomagtartóban tárolni. Legyen nálunk vésztöltő a mobiltelefonhoz, takaró, ivóvíz és egy kevés ennivaló (pl. müzliszelet, csokoládé), elemlámpa, térkép, esetleg iránytű és néhány műanyag zacskó vagy szemeteszsák. Nem árt az sem, ha van nálunk indítókábel („bikakábel”), emelő, és egy kisebb csomag homok vagy macskaalom, mellyel a csúszós utakat tehetjük biztonságosabbá.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához