Ezeket látta már?

Két nap alatt rekordokat döntött a Millió lépés az iskoládért kihívás

milliólépés, mozgás, iskola, gyerek

A MillióLépés applikáció sikere egyedülálló: az Apple Store-ban és a Google Playben is átvette a vezető helyet az ingyenes alkalmazások toplistáján.

A 11 hetes kihívás első két napját már rekordszámú regisztrációval és várakozás feletti aktivitással zárta a „Millió lépés az iskoládért” program. A most hétfőn indult országos mozgásösztönző versenybe idáig 1600 iskola 8600 osztálya jelentkezett, a játékosok száma meghaladja a 60 ezret. A kihívás végén 100 iskola 1-1 millió forintot nyer sporteszközök vásárlására. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége által az Aktív Magyarország Program támogatásával elindított egészségprogram célja, hogy rendszeres mozgásra ösztönözze a résztvevőket, és képet adjon arról, mennyit mozgunk valójában.

Rengetegen versenyeznek

Már a március 27-ei indulását követő második nap végéig több mint 60 ezren töltötték le a Millió lépés az iskoládért programban való részvételhez szükséges MillióLépés applikációt, a letöltők fele 18 év alatti. Az alkalmazás a Google Playben és az App Store-ban egyaránt vezeti a hazai sikerlistát. A hétfőn indult országos kihívásban már most több mint 1600 iskola 8600 osztálya versenyez.

„A Millió lépés az iskoládért kihívás két nap alatt annyi embert mozdított meg, mint ahányan a magyar csapatnak szurkoltak a bolgárok elleni mérkőzésen a Puskás Arénában, és ez példátlan eredmény a hazai egészségprogramok történetében. Ez a kihívás nemcsak tükröt tart elénk, de partner is abban, hogy tudatosan aktívabbak legyünk. Mindenkit arra buzdítunk, hogy töltse le, és használja!” – fogalmazott Révész Máriusz, a Miniszterelnökség államtitkára, a Millió lépés az iskoládért versenyt támogató Aktív Magyarországért Program vezetője.

A cél a rendszeres mozgás

„Mivel statisztikák támasztják alá, hogy a magyar lakosság háromnegyede szinte soha nem mozog – ami az életmódbetegségek hazai statisztikáiban is tetten érhető –, ekkora résztvevőszám mellett a Millió lépés az iskoládért programnak már mérhető népegészségügyi előnyei is lehetnek – fűzte hozzá dr. Grózli Csaba, a Millió lépés kihívást elindító Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvosigazgatója. – Az egészségprogram célja, hogy rendszeres mozgással egészségesebbek és fittebbek legyünk, egyúttal képet kapjunk arról, mennyit mozgunk valójában. Napi 10 000 lépés már kedvező élettani hatásokkal jár, és segíthet a betegségek megelőzésében.

Hozzátette: a minden várakozást meghaladó országos érdeklődés és a tömeges letötések miatt az első napokban előforduló technikai problémák megoldásán az app fejlesztői – a nagy letöltőplatformokkal egyeztetve – folyamatosan dolgoznak, a játékosok türelmét kérik a hibák, lassulások elhárításáig.

Túl az első Kékkörön

A rekordokat döntögető applikáció mellett már a versenyben részt vevő iskolák között is akadnak rekorderek. Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola több mint 800 regisztrált tanulója és támogatója hitelesített lépésadatai alapján már a verseny első napján virtuálisan körbejárta a teljes, 2883 kilométeres Kékkört. Ezt a kiemelkedő teljesítményt azóta már két további iskola, a Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola, valamint a budapesti Gloriett Sportiskolai Általános Iskola is megismételte, a statisztikákból pedig az látható, hogy ma akár már 20 iskola is a teljes Kékkör végére érhet.

Ők tehát már biztosan részt vesznek azon a sorsoláson, amelyen a verseny végén a Kékkört legalább egyszer teljesítő száz iskola 1-1 millió forintot nyer sporteszközök vásárlására az Aktív Magyarország Program felajánlásának köszönhetően. A versengésben a szülők és tanárok mellett mindenki részt vehet, aki aktív mozgással szeretné segíteni az általa kiválasztott iskolát: van olyan osztály, amelyhez már csaknem százan csatlakoztak.

Az Aktív Magyarország Program díjain kívül számos önkormányzat is felajánlott egyenként 300 ezer forint értékű támogatást a területükön lévő iskoláknak, amelyek legalább ötször teljesítik az Országos Kékkör távját.

Bármikor lehet csatlakozni

A Millió lépés az iskoládért verseny 2023. március 27. és június 11. között tart, ez idő alatt bármikor lehet csatlakozni. A résztvevőknek csupán a MillióLépés applikációt kell letölteniük, amellyel több mint 60-féle mozgásformát rögzíthetnek, majd alakíthatnak lépésekké.

A kihívás során a versenyzők virtuálisan bejárhatják a Kékkör útvonalát, közben az applikáció naponta oszt meg érdekességeket velük a látványosságokról, az egészség megőrzéséről és a mozgás fontosságáról. A programban minden héten más-más sportoló, művész, ismert közéleti személy vagy szervátültetett inspirál a mozgásra.

A szervezők ezúton is felhívják a versenyzők figyelmét a fair játékra: azok, akik kézzel regisztrálják a más mozgásformákban teljesített lépéseiket az applikációban, figyeljenek, hogy kizárólag valós adatokat adjanak meg.

„A játék tisztasága is erőpróba. Virtuális adatoktól senki sem lesz edzettebb, de attól igen, ha mindennap felülteljesíti az előző napi lépéseit” – húzta alá Grózli Csaba.

Hozzátette: kollégái folyamatosan monitorozzák a rögzített eredményeket, és a verseny tisztasága érdekében először figyelmeztetik, utána pedig kitiltják a nem alátámasztható vagy nem életszerű eredményeket felíró versenyzőket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Forrás: milliolepes.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához