Ezeket látta már?

Ne büntessük az extrém sportokat! - Erőss Zsolt és társai harca

2011.08.17. Módosítva: 2015.11.04.

Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását - írta a Magyar Nemzet.

A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

Ne büntessük az extrém sportokat! - Erőss Zsolt és társai harca

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés azt jelenti, hogy ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások - műtétek, rehabilitációs szolgáltatások - árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie - írta a lap.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet.

Szerintük csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportokat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek - így a passzivitásnak, az egészségtelen táplálkozásnak, káros szenvedélyeknek - is meghatároznák a kockázatát, és eszerint vetnék ki az adókat - írta a lap.

Forrás: MTI