Ezeket látta már?

Sport terhesség alatt: ezért érdemes végig mozogni

terhesség, várandósság, mozgás, sport

A mozgásra nemcsak a várandósság elején, hanem annak egész időtartama alatt szükség van.

Sokszor és igen sok helyen foglalkoztunk már azzal a kérdéskörrel, hogy mennyire hasznos, biztonságos és jó dolog a terhesség során a mozgás. Nemcsak azért, mert a felesleges hízást segít elkerülni, hanem azért is, mert a tápanyagok hasznosulásában is komoly szerepet játszik, és az életminőséget is javítja a várandósság során is. Az első trimeszter lelkesedése után azonban a kismamák többnyire leállnak a mozgással a félelem miatt. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Kismamajóga és speciális torna

Bár valóban sokszor és sok helyen lehet olvasni arról, hogy a mozgásnak milyen előnyei is vannak, és hogy a várandósság sem lehet akadálya a mozgásnak, ennek ellenére a legtöbb kismama nem mozog eleget.

A sport sajnos alapvetően kevés ember mindennapjainak része, de az egészség érdekében sok nő, amikor megtudja, hogy várandós, több lépést is tesz a baba érdekében. Az első - ezt már a baba tervezésénél sokan meglépik - a megfelelő várandósvitamin alkalmazása, mely nem csak a felszívódást segíti elő a szerves kötésekkel (-citrát és -glükonát kötések), hanem figyelembe veszi a trimeszterek eltérő igényrendszerét is a megfelelő tagoltsággal, így a megfelelő kombinációjú és koncentrációjú anyagokkal szolgálja ki azokat.

A másik jellemző lépés a baba és a mama egészsége érdekében a mozgás. Ez többnyire kismamajóga, speciális torna, vagy ha más nincsen, akkor séta a természetben. Ez pedig tart egészen addig, míg a pocak növekedni nem kezd. Ilyenkor sok kismama elbizonytalanodik, és inkább felhagy a sporttal, nehogy kárt tegyen a babában.

A sport és a terhesség

A mozgás javítja a keringést, a tápanyagok hasznosulását, az életminőséget, csökkenti a fáradságérzést és ezeken keresztül csökkenti a várandósság során esetleg kialakuló problémák valószínűségét. Mára több kutatás is igazolta, hogy azok a nők, akik a második és a harmadik trimeszterben sem hagynak fel a mozgással kiegyensúlyozottabbak, és boldogabbak a terhességük alatt, lényegesen kevesebb életminőséget zavaró problémáról számolnak be, és az egészségük is jobb- mondja dr. Angyal Géza.

Lehet terhesen szalámit enni? 6 tévhit a várandósságról - olvasson tovább!

Érdemes kihangsúlyozni, hogy ha a terhességnek megfelelő mozgásformát választunk - tehát például nem a küzdősportokat preferáljuk, vagy a súlyemelést, stb. -, akkor annak hatásai nagyon pozitívak lesznek mind a várandósságra, mind pedig az azt követő időszakra. Hogy mégis milyen mozgásformát válasszunk? A jóga, a speciális torna, de még a könnyed úszás is tökéletes választás lehet (figyelem: egyes mozgásformáknál megnő a hüvelyi fertőzés kialakulásának esélye - ez odafigyelést igényel, de a megfelelő várandósvitamin réz és cink tartalmának köszönhetően ebben is segítségünkre lesz). Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egészen nyugodtan kérdezzünk rá a szakorvosnál az adott mozgásformára.

Terhesség után is

A mozgás és az egészséges életmód fenntartása a második, harmadik, sokadik terhesség létrejöttében is komoly segítség lehet. Ahogyan az első várandósság, úgy a többi is kiemelt terhelést jelent a szervezetnek, vagyis ugyan akkora odafigyelést igényel a nyugalom, a mozgás, a tápanyagpótlás vagy a fertőzésveszély csökkentése területén.

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához