Tejet a testedzéshez!

#élelmiszer #sport #Testmozgás
2016.11.01. Módosítva: 2017.07.06.

A tej segíti a zsírégetést a testedzést végző emberek esetében – állapították meg a McMaster Egyetem kutatói.

A tej segíti a zsírégetést a testedzést végző emberek esetében – állapították meg a McMaster Egyetem kutatói. Vizsgálódásaik eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelentették meg.

A Stuart Phillips által vezetett "Terhelés és Anyagcsere Kutatócsoport" az egyetem Kineziológia Tanszékről 56 férfit vizsgált, három csoportban. A 18 és 30 év közötti férfiaknak 12 héten át heti öt napos súlyemelő edzést kellett elvégezni. Az edzések után a résztvevők megittak 2 csésze zsírszegény tejet vagy ennek megfelelő fehérje- és energiatartalmú szójaitalt vagy pedig ezzel megegyező energiatartalmú szénhidrát italt, ami megközelítőleg 600-700 ml hagyományos sportital elfogyasztásának felel meg.

A kísérlet eredménye szerint a tejivó csoport tagjai átlagosan egy kilogramm zsírt veszítettek, ami majdnem kétszer annyi, mint amennyit a szénhidrátitalt fogyasztó csapat tagjai veszítettek. A szójaitalt fogyasztóknak nem sikerült zsírt égetniük. Emellett az izomnövekedés is nagyobb volt a tejivó csoportban, mint a másik kettőben.

"A zsírvesztés jóval nagyobb volt, mint amit vártunk" – mondta az egyetem kineziológia szakának docense, Stuart Phillips. "Azt hiszem, a gyakorlati jelentősége a dolognak egyértelmű: aki zsírt akar veszíteni és izomtömeget növelni, igyon tejet!" – fogalmazott a szakember.

Már a kísérlet első fázisában a tejivó csoport vezetett az izomtömeg-növelés tekintetében. 1,2 kilogrammal, vagyis 40 százalékkal több izmot fejlesztettek, mint a szóját fogyasztó csoport. A szénhidrát-italt fogyasztókhoz képest másfél kilogrammal, azaz 63 százalékkal több izmot építettek. Phillips szerint a tej közismert kalciumforrás, mely építi a csontokat , de egyre több tanulmány támasztja alá, hogy az izomtömeg-növelést és a zsírégetést is segíti. "A 9 esszenciális tápanyag forrásaként szolgáló tej az ideális edzés utáni sportital mind hobbi-, mind élsportolók számára." – foglalta össze álláspontját Phillips.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz