Tényleg felfedezték az ízületi kopás ellenszerét? Új vérereket találtak

#vérerek #csont #izületi-fájdalom #ízületi kopás
2019.01.24.

Meglepő vagy sem, úgy tűnik, az emberi test még mindig rejt titkokat. Nem is olyan rég ugyanis új vérereket fedeztek fel a tudósok – méghozzá több százat.

Ezeket a már ősidők óta ott levő, de csak most felfedezett erecskéket elnevezték transz-kortikális vérereknek, vagy rövidítve TCV-nek. Funkciójukat tekintve a csont belsejét kötik össze a vérárammal, így meggyorsítják a folyamatot az immunsejteknek, hogy a csontokból a sérült részekre jussanak el.

Az új vérerek felfedezése

Németországban végezték a kutatást, Anika Grüneboom vezetésével. A kísérlet során egereket alkalmaztak. Először is egy fluoreszkáló anyagot fecskendeztek beléjük hogy lássák a véráramlást. Az eredmény: kiderült, hogy az immunsejtek, amik a csontban vannak, ezeknek a vérereknek is nagyban köszönhetik, hogy a véráramba kerülnek! Eddig azt gondolták, hogy a csöves csontokba az artériákon keresztül megy be a vér, vagy azokon a pár erecskén keresztül, amik a csontot övezik. A mostani felfedezés viszont mást mutat.

Majd ezt a jelenséget megvizsgálták az emberi combcsontban is, és ott is eddig fel nem fedezett több száz kapillárist (hajszáleret) találtak az egész csont felszínén, mely a csont belsejéből eredeztethető. Gunzer professzor, a kutatócsoport egyik tagja, is befeküdt a szkenner alá hat órán keresztül, miközben az analizálta a lábszárát.

„Hihetetlen, hogy még mindig tudunk találni olyat, amit még semelyik 21. századi könyv nem említ az ember anatómiájáról.” – nyilatkozta a professzor a dailymail oldalán. „Őrület, hogy még mindig lehet kutatni az emberi testet – ott fedeztünk fel vérereket ahol addig nem is tudtunk róla.”

Az eredmény még további vizsgálatokat igényel. A kutatók abban reménykednek, hogy a felfedezés olyan előrelépésekhez fog vezetni, amik segíthetnek többek között az ízületi kopás legyőzésében is. Az eredményt a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk