Ezeket látta már?

Tényleg felfedezték az ízületi kopás ellenszerét? Új vérereket találtak

izületi kopás ellenszere

Meglepő vagy sem, úgy tűnik, az emberi test még mindig rejt titkokat. Nem is olyan rég ugyanis új vérereket fedeztek fel a tudósok – méghozzá több százat.

Ezeket a már ősidők óta ott levő, de csak most felfedezett erecskéket elnevezték transz-kortikális vérereknek, vagy rövidítve TCV-nek. Funkciójukat tekintve a csont belsejét kötik össze a vérárammal, így meggyorsítják a folyamatot az immunsejteknek, hogy a csontokból a sérült részekre jussanak el.

Az új vérerek felfedezése

Németországban végezték a kutatást, Anika Grüneboom vezetésével. A kísérlet során egereket alkalmaztak. Először is egy fluoreszkáló anyagot fecskendeztek beléjük hogy lássák a véráramlást. Az eredmény: kiderült, hogy az immunsejtek, amik a csontban vannak, ezeknek a vérereknek is nagyban köszönhetik, hogy a véráramba kerülnek! Eddig azt gondolták, hogy a csöves csontokba az artériákon keresztül megy be a vér, vagy azokon a pár erecskén keresztül, amik a csontot övezik. A mostani felfedezés viszont mást mutat.

Majd ezt a jelenséget megvizsgálták az emberi combcsontban is, és ott is eddig fel nem fedezett több száz kapillárist (hajszáleret) találtak az egész csont felszínén, mely a csont belsejéből eredeztethető. Gunzer professzor, a kutatócsoport egyik tagja, is befeküdt a szkenner alá hat órán keresztül, miközben az analizálta a lábszárát.

„Hihetetlen, hogy még mindig tudunk találni olyat, amit még semelyik 21. századi könyv nem említ az ember anatómiájáról.” – nyilatkozta a professzor a dailymail oldalán. „Őrület, hogy még mindig lehet kutatni az emberi testet – ott fedeztünk fel vérereket ahol addig nem is tudtunk róla.”

Az eredmény még további vizsgálatokat igényel. A kutatók abban reménykednek, hogy a felfedezés olyan előrelépésekhez fog vezetni, amik segíthetnek többek között az ízületi kopás legyőzésében is. Az eredményt a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk