Ezeket látta már?

Ülőmunka - és bélrák-kockázat...

Tízévnyi ülőmunka duplájára emeli a bélrák kockázatát. Rossz hír a naphosszat a számítógép előtt görnyedő, ülőmunkát végző millióknak. A legújabb kutatások szerint tízévnyi ülőmunka majdnem a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét. Ami még ennél is rosszabb: a rendszeres edzés, úgy tűnik, nincs befolyással az ülőmunka káros hatásaira.

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány bemutatja a modern munkastruktúra hiányosságait és veszélyeit és bizonyítja a korábbi elképzeléseket, melyek szerint az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké.

Ülőmunka - és bélrák-kockázat...

Az Egyesült Királyságban évente 37 500 embert diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokkal. A betegség halálozási aránya igen rossz (évente 16 000 halálesettel), sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják a korai jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van.

A legnagyobb rizikófaktorok a vörös húsokban és zsírokban gazdag étrend és a mozgáshiány. A Nyugat Ausztrál Egyetem nemrég végzett felmérése szerint azonban a hosszabb ideig tartó fizikai inaktivitás is jelentősen növelheti a betegség kialakulási esélyeit - még azok esetében is, akik rendszeres testmozgást végeznek.

Az ausztrál kutatók összesen 918 béldaganatos beteget interjúvoltak meg és összehasonlították életvitelüket az 1021 egészséges önkéntesével. Az eredmények szerint azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok ugyanebben a csoportban 44 százalékkal gyakoribbak. "Ezt a káros hatást pedig még a rendszeres mozgás sem semlegesíti - írják a kutatók - Az ülőmunka végzése növeli a vércukorszintet és károsan befolyásolja az inzulintermelést."

Az ülőmunka ezen kívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit is, ami szintén szoros összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések előfordulásával.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához