Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a front elvonul, de ezek a panaszok maradnak

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, frontérzékenység, időjárás-érzékenység, front, fronthatás

Szerdán az előző nap átvonult hidegfront mögött újabb front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe, átmenetileg megnyugszik az idő. Ennek ellenére humánmeteorológiailag változatos képet mutathat az ország.

Amire számíthatunk:

Szerdán a keddi hidegfront mögött újabb front nem érkezik, de eleinte még érződik a hidegfront hatása. A felhőzet csökken, alapvetően napos, száraz idő lesz, de a hőmérséklet jócskán elmarad az előző napokban mért értékekhez képest.

Az ízületi panaszok közül a kopásos eredetű fájdalmak térhetnek vissza, ezek a következő napokban főleg reggelente újra és újra felerősödhetnek. Emellett a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás lehet a leggyakoribb panasz, illetve átmeneti rosszullétek is felléphetnek még - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Fronthelyzet ma

Ma délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél élénk lesz. 17, 22 C-fokra melegszik a levegő.

2022.05.18. SZERDA

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

Szerdán frontmentes napban lehet részünk, az elvonult hidegfront mögött megnyugszik a légkör. Alapvetően napos időben lesz részünk, jelentősen csökken a fülledtség, de ezzel együtt a hőmérséklet is országszerte visszaesik: a hétfőhöz képest akár 10 C-fokkal is alacsonyabban alakulhatnak a maximumok!

Amennyiben fokozottan érzékeny a hidegfrontra, akkor hajnalban és délelőtt a Tiszántúlon még tapasztalhat enyhébb görcsöket, de a nap nagy részében már megszűnnek ezek a panaszai. A frontátvonulásokat leginkább megszenvedő szív- és keringési betegek is fellélegezhetnek, erős humánmeteorológiai hatás nem éri őket.

Ha viszont érzékeny a szélre, akkor számítson arra, hogy az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, különösen a Dunántúlon és északkeleten. Ugyancsak akkor tapasztalhat alvásproblémát, ha a szeles időre érzékenyek közé tartozik. A légmozgás emellett pár fokkal csökkenti a hőérzetet is, és kissé zavaró lehet a szabadban végzett munkája során.

A hűvösebb hajnali órákban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak – ebben az esetben tanácsos egy könnyed reggeli átmozgatással kezdeni a napot, jót tehet a sajgó végtagoknak.

Szabadtéri tevékenységek

A körülmények kedveznek a kinti programoknak, a hőmérséklet az átlag körül, vagy valamivel az alatt alakul. Az esernyőkre nem lesz szükség, a sok napsütés jótékony hatással bír a hangulatra és a közérzetre is.

UV-sugárzás

A déli órákban a tartósabban napos tájakon az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot, hiába hűvösebb az idő. Ilyen esetben a bőr 25-30, az érzékenyebbeknél pedig akár negyedóra alatt is leéghet, ha nem vigyáz. Használjon legalább 30-as fényvédő szereket, a szemét óvja UV-szűrős napszemüveggel! A tűző napon való tartózkodás során viseljen kalapot.

Pollenhelyzet

A pollenterhelés csak kissé és csak átmenetileg mérséklődött, a következő napokban ismét erős tüneteket okozhat a tölgy, a pázsitfűfélék és a fűz virágpora.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

A közlekedés során többfelé erős oldalszél ronthat a menetstabilitáson, illetve a napsütés is zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika