Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ez vár ránk a következő napokban

időjárás, orvosmeteorológia, kettős front, fronthatás, hosszú hétvége

Ma továbbra sem érkezik fölénk klasszikus front, de a magasban zajló változások miatt rendkívül változékony lehet az idő.

Futó záporok kialakulására szinte bárhol van esély, és a hőmérséklet is alatta marad az ilyenkor szokásos értékeknek.

A körülmények miatt a kettősfrontra és a hidegfrontra fokozottan érzékenyeknél is felléphetnek keringési panaszok, ingadozhat a vérnyomás és gyakori lehet a fejfájás is. A párás részeken a légúti panaszok is fokozódhatnak, nehézlégzést tapasztalhatunk.

Kedden tovább növekednek a gomolyfelhők, ezekből többfelé záporok alakulnak ki. A déli szél mérsékelt lesz. 7, 14 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szerdán délelőtt a napsütést gomolyfelhők zavarják, de számottevő csapadék nem valószínű. Délután továbbra is változóan gomolyfelhős lesz az ég, elsősorban a Dunántúlon lehet néhol egy-egy zápor. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul.

Csütörtökön átmenetileg megnövekszik, majd csökken is a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. Megélénkül az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul.

Pénteken beborul az ég, szórványosan lesz eső, zápor, néhol esetleg zivatar. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. 14, 19 fokra számíthatunk.

Milyen frontra érzékeny? Így derítheti ki - olvasson tovább!

Rontja-e a klímaváltozás a frontérzékenyek helyzetét?

Sajnos, rendkívül nagy mértékben. Már az is elég megterhelő, hogy más klímához vagyunk szokva, de a fő probléma, hogy a globális felmelegedés miatt lényegesen szélsőségesebbek a meteorológiai folyamatok, amit a szervezetünk egyre nehezebben visel. A frontok hatására fellépő erős fejfájás és rossz közérzet az egyik leggyakoribb tünet. Van akinél önállóan jelentkezik, de jellemzőbb, hogy egyéb tünetek is társulnak hozzá. Sokszor a napi teendők elvégzését is rendkívül megnehezíti, jelentős életminőség-romlást okozva. Ma már korszerű eszközökkel rendelkezünk a kezelésére - hívja fel a figyelmet a meteoklinika.

Fronthatás: mivel állunk szemben?

Az időjárást és a fronthatásokat ma már különböző mobilapplikációkkal, neten is nyomon követhetjük. Ha előre készülünk rá, a frontérzékenység jól kezelhető, ám ehhez lényeges, hogy tudjuk. mire vagyunk érzékenyek, s milyen tünetekre számíthatunk. Rendszeres panaszainkkal mindenképp forduljunk háziorvosunkhoz, aki segít kizárni egyéb betegségek lehetőségét, s megtalálni a megfelelő megoldást tüneteink enyhítésére.

Amikor hidegfront érkezik

A levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok. Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Ha a melegfront közelít

A levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken. Az orvosmeteorológia szerint már a front megérkezése előtt pár órával, számíthatnak bizonyos tünetek megjelenésére az erre érzékenyek. Ilyen lehet: a szaporább pulzusszám és légzés, fáradtság, esetleg ingerlékenység, migrénes fejfájás. Nőhet az infarktus veszélye, erősödhetnek az allergiás tünetek, a gyulladásra való hajlam, csökkenhet a vérnyomás, sőt depresszió és alvászavar is kísérheti. Fokozódhat a balesetveszély, hiszen figyelmünk csökken.

Forrás: egeszsegkalauz.hu