Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - fülledség: szinte levegőt sem lehet kapni délután

meteorológia, orvosmeteorológia, időjárás, front, zápor, légszpomj, fejfájás

A fülledt levegő negatív hatásai akkor is megérezheti, ha egyébként jól viseli a tavaszias időt.

Ma front nem érkezik, de fokozódik a fülledtség

Újra frontmentes lesz az idő, de már többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, növekszik a változékonyság. Közben 20 C-fok körüli, vagy afeletti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, és reggel is viszonylag magasan alakulnak a minimumértékek. Délelőtt napos és felhősebb időszakok és tájak váltakoznak, néhol zápor is kialakulhat. Délután változékony időre készülhetünk, elszórtan alakul ki zápor, zivatar. A keleti szél mérsékelt lesz. Kora délután 18, 23 C-fok várható. A több napi fronthelyzetről a Frontjelentésben tájékozódhat részletesen.

A fokozódó fülledtség miatt többen légzőszervi problémákat tapasztalhatnak, légszomj, illetve fejfájás is jelentkezhet. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota, és idegi feszültséget is többen tapasztalhatnak - hívja fel a figyelmet a Meteo Klinika.

A keringési rendszer panaszaival élőknek nagyon megterhelő lehet ez a helyzet, különösen a szívbetegeknek! Rajtuk kívül is sokan szenvednek panaszoktól: a fejfájás, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek, a türelmetlenség, ingerlékenység is általánossá vált. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is, a viharok idején pedig az asztmások állapota is romlik.

Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát és a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is inkább gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

Kínzó, lüktető fejfájás - így csillapíthatja - olvasson tovább!

A frontok mindenkire másként hatnak!

Van, akinél a frontok előtt vagy után jelentkeznek a panaszok. Frontmentes időben is tapasztalhatunk erős tüneteket, és jelentős, sokszor meghatározó a stressz hatása is. Az időjárás folyamatosan változik, és ez mindig hatással van a szervezetünkre. Ne feledje: az időjárás-érzékenység egyéni adottság!

Szabadtéri tevékenységek

Az öltözködés során is vegye figyelembe, hogy délután esetleg elázhat, és az esernyőt se felejtse otthon! Nem lesz hideg, de egy-egy záport követően akár 10 C-fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

UV-sugárzás

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Pollenhelyzet

Jó hír, hogy a levegő pollentartalma a zivataros területeken – ha ugyan csak átmenetileg is, de - jelentősen csökken. A csapadékot követő fél, egy órába a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. Egyébként a ciprusfélék, a nyír okozhat intenzívebb tüneteket.

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához