Ezeket látta már?

A gránátalma egyik hatóanyaga hatékony a mellrák ellen

A gránátalma alkotóelemei gátolják az ösztrogén pozitív mellrák terjedését. Amerikai kutatóknak sikerült kideríteniük sejtkultúrás laborkísérletek segítségével, hogy ezért az úgynevezett ellagitanninok felelősek, amely anyagokhoz az ellagsav is tartozik.

Ezek a polifenolok gátolják az aromatáz enzimet, amely a férfi nemi hormont, a tesztoszteront ösztrogénné alakítja, és kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában - tudósít a Die Presse című osztrák napilap internetes kiadása (http://diepresse.com).

Az ellagitanninok hatása az urolitin B nevezetű anyagcsereterméken alapszik - írják a kaliforniai sejtbiológusok a "Cancer Prevention Research" című szaklapban. Igaz, a laborkísérletekben nagy mennyiségű hatóanyaggal sikerült csak gátat vetni a rákos sejtek szaporodásának. Az emberi szervezeten belül sajnos nem lehet ekkora értékeket elérni, mivel az ellagitanninok csekély mértékben képesek csak bekerülni a véráramba.

A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói már korábban kimutatták, hogy a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. A Kaliforniai Egyetem szakembereinek kutatása szerint pedig a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák ellen.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához