Mindenki ezt nézi most!

A szója védőhatása mire terjed ki?

2012.01.11. Módosítva: 2015.11.04.

Nem véd gyomorrák ellen a szója?! A szójában gazdag étrendben megtalálható ösztrogénszerű anyagokat időnként a rák csökkent kockázatával hozzák összefüggésbe, egy új japán tanulmány szerint azonban ez a védelem a gyomorrákra nem terjed ki.

A tokiói Országos Rákkutató Központ kutatói Azusa Hara vezetésével a szójában is megtalálható fitoösztrogének (izoflavonok) hatásait vizsgálták, és kimutatták, hogy nincs különbség a rák kockázatát tekintve azok között, akik a legnagyobb illetve a legkisebb mennyiségű izoflavont fogyasztják. A vizsgálati alanyoktól kérdőív segítségével az 1990-es években tudták meg, mennyi izoflavont fogyasztanak, majd a résztvevőket 2006 végégig utánkövették, és megfigyelték, hányukban alakult ki gyomorrák. Az utánkövetési időszakban körülbelül 1250 résztvevőben alakult ki gyomorrák, de a kutatók nem tapasztaltak különbséget a legtöbb izoflavont és a legkevesebb izoflavont fogyasztók kockázatát illetően.

A szója védőhatása mire terjed ki?

Az ösztrogén vélhetően védelmet nyújt a gyomorrák ellen, mert a betegség férfiakban sokkal gyakrabban fordul elő, mint a változókoron át nem esett nőkben. Ez arra utalhat, hogy a fiatalabb nők magasabb ösztrogénszintje védelmet nyújt a gyomorrák ellen.

A japán kutatók azonban a gyomorrák kockázatának növekedését mutatták ki azokban a hormonpótló terápiában részesülő nőkben, akik a legtöbb izoflavont tartalmazó étrenden éltek azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen élelmiszert fogyasztották. A hormonterápiában részesülő vizsgálati résztvevők nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak, és nagyobb eséllyel fordult elő gyomorrák a családi kórtörténetükben, ami a kutatók szerint megmagyarázza az összefüggést.

Hara az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban azt írta, az eredményeket korlátozta a kérdőívek használata, valamint az is, hogy nem tudták számításba venni, vajon az alanyok fertőződtek-e Helicobacter pylori baktériummal, ami szintén összefügg a gyomorrák kockázatával. A gyomorrák másik közismert kockázati tényezője a nagy mennyiségű só fogyasztása.

Forrás: Medipress