Ezeket látta már?

A zöldteás üdítők alkonya?

2010.09.13. Módosítva: 2015.11.04.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) írásban figyelmeztette két, népszerű zöldtea alapú üdítőital gyártóját, azok ugyanis állításuk szerint hamis állításokat közöltek az üdítők jótékony egészségügyi hatásairól.

öld teás gyömbérsör nevű termék elsődleges antioxidáns-forrásként van feltüntetve. Ez azonban egy magas cukortartalmú üdítőital, ezért nem lenne szabad az egészséges táplálkozás részeként reklámozni.

A zöldteás üdítők alkonya?

Az FDA szakértői kifogásolták továbbá, hogy az italban lévő antioxidánsok nem rendelkeznek elegendő antioxidáns hatással. Az FDA az Unilever Lipton Zöld Tea termékénél is kifogásolta, hogy az italt természetes antioxidáns tartalmával hirdetik, ami a cég reklámja szerint csökkenti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot. "Ha ez valóban így lenne, az azt jelentené, hogy ez a termék egy gyógyszer, amire teljesen más biztonsági szabályzatrendszer vonatkozik, mint az üdítőkre" - nyilatkozta az FDA szóvivője.

A üdítőitalok gyártói hivatalos közleményben jelezték, hogy készek mindenben együtt működni az FDA-vel a további szabálysértések elkerülésére.

A most kiadott figyelmeztetések az FDA új élelmiszerbiztonsági politikájának kezdetét jelentik, a hivatal ugyanis erőszakosabban kíván fellépni azok ellen az élelmiszergyártók ellen, akik jótékony egészségügyi hatással hirdetik termékeiket.

A most figyelmeztetett gyártók 15 napot kaptak termékeik visszavonására és a reklámszövegek megváltoztatására.

Forrás: Medipress