Ezeket látta már?

Mitől lehetek állandóan aluszékony és kimerült?

álmosság, fáradékonyság, aluszékonyság oka

Nagyon kellemetlen, amikor hiába alszunk 7-8 órát éjjel, másnap mégis egész nap fáradtak vagyunk.

Ha a kimerültség mellett ingerlékenyebbek is vagyunk, gyengének érezzük magunkat, és a koncentrálási képességünk is csökken, nagy valószínűséggel a szervezetünk vasraktárai vannak kimerülőben. Ilyenkor a vér az ideálisnál kevesebb oxigént képes szállítani, vagyis a sejtek sem tudnak elég hatékonyan működni. A vashiány ellen ne csak vasat szedjünk, hanem huminsavat is mellé, mert így a vas jobban felszívódik.

Betegségek is okozhatnak állandó álmosságot, fáradékonyságot

A depresszió sajnos álmatlanságot, alvászavarokat, de túlzott aluszékonyságot, fáradékonyságot, kimerültséget és apátiát is okozhat - ráadásul sokszor azt is nehéz meghatározni, hogy a depressziós tünetek jelentkeztek először, és ezekhez kapcsolódik a fáradékonyság, vagy az állandó fáradtság járul hozzá ahhoz, hogy rossz legyen a hangulatunk.

Az úgynevezett autoimmun betegségek, például a sokízületi gyulladás esetén a szervezet tulajdonképpen saját magát, a saját egészséges szöveteit támadja meg: olyan antitesteket termel, mely károsítja a sejteket, és rendkívül súlyos, fájdalmas tünetekkel jár együtt. Az immunrendszer felfokozott működése teljesen kimerítheti a szervezet energiakészletét, és a kellemetlen tünetek miatt is gyengébbnek érezhetjük magunkat. A huminsav segíthet az immunrendszer egyensúlyának helyreállításában is.

Meglepően sokan, a nőknek 10 százaléka szenved valamilyen pajzsmirigy betegségben. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje túl alacsony, az anyagcsere lelassul, ezért érezhetjük magunkat folyton fáradtnak. A pajzsmirigyproblémák egyéb tünetei lehetnek a bőr- és a haj szárazsága, a hízás is. Az is előfordulhat, hogy szelénhiány áll a pajzsmirigy zavar hátterében.

A magas és az alacsony vérnyomás is okozhatja az állandó kimerültséget. A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell, mert rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű szövődményeket okozhat!

Étel is kiválthat fáradékonyságot

Diabétesz és inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem kapnak elég energiát (pontosabban, nem tudják megfelelően felhasználni azt), ezért ezek a problémák fáradékonysággal, kimerültséggel, az immunrendszer gyengülésével járhatnak együtt. A krómot tartalmazó étrend-kiegészítők segítik a vércukorszint megfelelő szinten tartását, és a hasnyálmirigy működését is.

Meglepő módon, bizonyos ételérzékenységek, elsősorban a glutén-intolerancia is okozhat fáradtságot, sok más egyéb tünet - hasmenés, hasfájás, puffadás, fejfájás, koncentrálási zavarok, ízületi fájdalmak - mellett. Érdemes étkezési naplót vezetni, és feljegyezni, milyen ételek elfogyasztása után jelentkeztek a kellemetlen tünetek!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álmatlanul forgolódik? Ezek a gyógyszerek is okozhatnak alvásproblémákat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fáradtság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához