Aranyér, asztma és magas koleszterin? Egyen almát!

#alma #emésztés #Cukorbetegség #aranyér
2021.07.26.
Aranyér, asztma és magas koleszterin? Egyen almát!

A rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyökkel jár: csökkentheti a koleszterinszintet, a bélproblémákat és a légzőszervi megbetegedések kialakulását is.

"Naponta egy alma az orvost távol tartja" – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.

1. Az alma tele van oldható rosttal, ami csökkentheti a bélrendszeri rendellenességek, a divertikulózis, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.

2. Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkentheti a koleszterinszintet.

Tudta, hogy a magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel? Kattintson és olvassa el, melyik ez a kivételes tünet!

3. Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy heti 5 alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.

4. A kínai orvoslás szerint az alma erősítheti a szívet, hidratálhatja a tüdőt, csökkentheti a nyáktermelést, és növeli a testnedvek mennyiségét.

5. Az almaecet segít a vesekő megelőzésében.

6. Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszoríthatja.

7. Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztóknak.

8. Egy almában csupán 50-80 kalória van.

9. Az alma tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és flavonoidokkal, és kis mennyiségben foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz.

10. Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz a szívünk egészségének.

Hogyan használható ki legjobban az alma hatása?

Az almát héjastul érdemes fogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található). Fontos azonban, hogy ez csak abban az esetben érvényes, amennyiben bio almát vásárolunk, vagy a saját kertünkben terem, és nem kezeljük vegyszerrel.

A környezetvédelmi szervezetek aggálya szerint az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A szállítás érdekében a nem bio almákat gyakran viaszozzák, ami a szervezetünk számára nem emészthető. Éppen ezért lehetőleg kertben szedett, vagy bio almát vásároljunk, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk meg a gyümölcsöt.

Forrás: Medipress