Ezeket látta már?

Biztonságos vegánná válnom?

vegan_nyito

Manapság az Egyesült Királyságban már több mint 500 000 ember követi a vegán étrendet, amivel ezek az emberek azt vállalják, hogy mindennemű állati eredetű terméket elutasítanak. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik, hiszen már háromszor annyian vannak a vegánok, mint 10 éve.

Ne tévesszük össze őket a vegetáriánusokkal, akik közül nem mindenki utasítja el például a halak fogyasztását. A vegánoknak ezeket az értékes tápanyagokat más forrásból kell bevinni szervezetükbe. Érdemes ugyanakkor közelebbről is megvizsgálni a vegán életforma egészségre gyakorolt hatásait, illetve azt, hogy milyen kockázatokkal és előnyökkel járhat.

Mivel a vegán étrend nem tartalmaz állati eredetű élelmiszereket, így az elveszett tápanyagokat máshogyan kell kompenzálni. A vas például köztudottan a vörös húsokban található meg a legmagasabb számban, viszont nélkülözhetetlen az egészséges vérkeringéshez és ahhoz, hogy ne legyünk fáradékonyak. A vegán étrend fontos tápanyagforrása a búza, a hüvelyesek, a sötétzöld zöldségek, a káposzta és a szárított gyümölcsök.

Ugyanennyire "problémás" a D-vitamin, hiszen ez főleg a tojásban az olajos halfélékben található meg. Ezek pótlására például tökéletesek a különböző csírák.

Kerüljék a finomított élelmiszereket Kerüljék a finomított élelmiszereket Forrás: EgészségKalauz

A vegán étrend szempontjából tehát mondhatjuk, hogy elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés, és a változatos zöldség és gyümölcsfogyasztás, érdemes tehát elkerülni a finomított élelmiszereket. Számos növényi eredetű alapanyag tartalmaz aminosavakat, amelyek a fehérje előállításához szükségesek, ugyanakkor csak korlátozott számban. Ezen viszont könnyen segíthetünk, ha kombináljuk a különböző ételeket, összetevőket. Néhány zöldségre ennek ellenére érdemes figyelnünk, mivel az emésztőrendszerben korlátozzák a tápanyagok felvételét. Ilyen például a csicseriborsó, amely csökkenti a fehérjefelvevő képességet. Szerencsére, ezt főzéssel könnyedén elkerülhetjük.

Nemcsak a D-vitamin és a vas pótlásáról kell gondoskodniuk a vegánoknak. Olvasson tovább!

Ugyan jelenleg nincs bizonyíték rá, de a vegán étrend gyermekeknél gyakran okozhat alultápláltságot. Félreértés ne essék, ez nem maga a táplálkozási elv miatt következik be, hanem egyszerűen azért, mert a szülők nem követték megfelelően a vegán étkezésre vonatkozó tanácsokat. Az időseknél pedig legalább ennyire fontos az odafigyelés, hiszen anyagcseréjüklelassul, illetve megváltozik. Mivel ezáltal kevésbé képesek a fehérjéből izmot létrehozni, a vegán étrend hirtelen súlycsökkenést eredményezhet esetükben az izomréteg elvesztése miatt.

Forrás:http://www.bbc.co.uk/guides/zx2xxsg#zt6pnbk

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához