A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Vitaminpótlás - vegáknak

#diéta #életmód #vegetáriánus #vitaminok
2017.10.06. Módosítva: 2017.10.06.
Hirdetés

Vitaminpótlás vegetáriánusoknak. Sokan azt gondolják, azzal, hogy lemondanak a húsevésről, mindent megtettek az egészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket, ha nem vagyunk elég tájékozottak.

Hirdetés

Vegetáriánus étrend-piramisok

Kétféle vegetáriánus étrend-piramis létezik, az egyiket a Harvard, a másikat a kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói dolgozták ki. Alkotói igen nyomós érvekkel támasztották alá a vegetarianizmus előnyeit, hiszen kimutatták, hogy az így táplálkozók tovább élnek, és jóval kisebb arányban fordul elő náluk szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség és daganatképződés, mint a húst is evőknél.

Ráadásul azt is megfigyelték, hogy a vegák sokkal tudatosabbak az életmódjuk más területein is: rendszeresebben sportolnak, jellemzően nem dohányoznak, kevés alkoholt és kávét fogyasztanak. A két ismert vegetáriánus piramis a teljes őrlésű gabonákra, a hüvelyesekre, a zöldségekre és gyümölcsökre épül, amelyekről úgy vélik, minden étkezésnél fogyasztanunk kellene.

A zöldségek, gyümölcsök gazdagsága biztosítja, hogy ne legyen unalmas a vegetáriánus étrend Forrás: Napidoktor

Kommentár: még egy szó a...

Fehérjékről: A fehérjék testünk "építőkövei", 20 – féle aminosav kombinációjából állnak. Ezek közül egyeseket a szervezetünk képes előállítani, másokat pedig nem, vagy nem megfelelő mennyiségben.

Ez utóbbiakat esszenciális aminosavaknak nevezzük, és külső forrásból, az elfogyasztott táplálékkal vesszük magunkhoz. Az állati eredetű élelmiszerekben (hús, tejtermékek, tojás) az összes ilyen aminosav egyszerre megtalálható, azaz komplett fehérjeforrások.

A legkiválóbb növényi fehérjeforrások a hüvelyesek, illetve olajos magvak viszont csak ezek egy részét tartalmazzák. Azonban ha valamilyen gabonafélét is fogyasztunk melléjük, akkor egymást kiegészítve szintén elsődleges fehérjeforrást eredményeznek. Sokféleképpen használható, fehérjében gazdag húspótló a búzahús (szejtán), amely a bioboltokban kapható.

Kalciumról: Növényi kalcium források még a brokkoli, kelkáposzta, bab, füge. Valamint a mesterségesen kalciummal gazdagított narancslé, szója és rizstej.

B12 vitaminról: B12 vitamin kizárólag az állati eredetű táplálékokban található, bár az erjesztett szójatermékek (pl.miso), illetve bizonyos algák (Spirulina) is tartalmaznak valamennyit belőle. Akik ilyeneket nem fogyasztanak válasszanak B12 vitaminnal dúsított szójatejet, gabonapelyheket, szükség esetén mesterséges vitaminkészítményeket.

Vasról: A növényi táplálékban a vas olyan formában található, amely nehezebben szívódik fel, mint az állati eredetű termékékből. Hasznosulását a C-vitamin tartalmú ételek elősegítik, a tea - csersavtartalma miatt - viszont gyengíti.

Érdemes tehát a reggeli mazsolás zabpehelyhez (mindkettő kiváló vas forrás) egy nagy pohár narancslét inni, a teázást viszont halasszuk későbbre.

Cinkről: A felszívódás miatt szintén problémás ásványi anyag. Hiánya esetén az ízérzékelés zavara, az immunrendszer általános gyengesége, illetve lassabb sebgyógyulás lép fel. Gazdag cink forrásnak tekinthetők a hüvelyesek, olajos magvak, különösen a tökmag, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

Az éghajlatváltozásról: A vegetáriánus életmód a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfőbb eszköze lehet. A világ egyre növekvő húsigényének kielégítésére létrejött nagyüzemi állattartás ugyanis, környezeti hatás alapján több szempontból is kifogásolható.

Egyrészt a haszonállatok által kibocsátott, felmelegedést okozó üvegházgázok mennyiségét növeli a légkörben. Másrészt az állattartás és az állati termékek előállításának energia- és vízigénye igen jelentős.

Az állatfarmokhoz, illetve a takarmány megtermeléséhez pedig újabb zöld területeket kell mezőgazdasági művelés alá vonni. Ez a fejlődő országokban az esőerdők további, nagymértékű irtását eredményezi. Ezen hatások csökkentésére a kutatók heti egy-két húsmentes nap beiktatását javasolják.

A naponta fogyasztandó élelmiszerek közé sorolják az olajos magvakat, ám amíg a Loma Linda piramis alkalmanként ír elő tejtermékeket, addig a másik a napi fogyasztását ajánlja, kiemelve a szójatejet. Fontos tudni, hogy a szójatej csak nevében egyezik meg az állati eredetű tejekkel, ugyanis az előbbi a szójabab áztatásával nyert fehér színű ital.

Megtalálható benne az összes tápanyag, ami a tehéntejben: fehérje, kalcium, D-vitamin, B2- és B12-vitamin is, de természetesen nem helyettesíti az állati eredetű italt.

Az édességeket és a tojást mindkét változatban a ritka élvezetek közé sorolják. (Az ovo-lakto vegetáriusok fogyasztanak tojást és tejterméket, a laktovegetáriusok azonban tojást nem. A vegánok viszont semmiféle állati eredetű élelmiszert nem vesznek magukhoz, így például mézet sem. A nyersevők viszont csak nyersen fogyasztják a növényi eredetű táplálékukat.)

Ásványi anyagok és vitaminok pótlása

Kalcium

- Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. Ebben az esetben szójatejjel, kalciummal dúsított narancslével, valamint olajos magvakkal, káposztával, szárazbabbal, és halakkal juthat ehhez az ásványi anyaghoz.

- A kalcium hasznosulása szempontjából érdemes kerülni a magas foszfortartalmú ételeket, italokat, mint például a kóla, a félkész és a tartósított élelmiszerek.

- Milyen problémákat okoz a hiánya? Izomgörcsök jelentkezhetnek, jellemző a szájzug és a szemkörnyéki izmok rángása is. Hosszan fennálló hiányában a csontok elvékonyodnak és elkezdődik a csontritkulás.

Vas

- A hús elhagyása vashiányhoz is vezethet, ha helyette nem fogyaszt elég hüvelyest, bogyós gyümölcsöket (csipkebogyó, szeder, cseresznye), spenótot, sóskát, spárgát. Az olajos magvak vastartalma is magas, közülük is kiemelkedő a mák.

- A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is.

- Milyen problémákat okoz a hiánya? Előfordulhat vashiányos vérszegénység és immunrendszeri gyengeség miatt fokozott hajlam a fertőzésekre. Külsődleges jelek, ha a szájzug bereped, a haj és a köröm növekedése lelassul.

D-vitamin

- A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. Ez döntő fontosságú a csontok szilárdsága szempontjából, ugyanis e vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni.

- Ideális D-vitaminforrás a zabpehely, a búzacsíra, a hidegen sajtolt olajak, tojás és a mértékletes napfény.

- Milyen problémákat okoz a hiánya? Megnő a csontritkulás veszélye.

B-vitamin

- A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni például szójalecitinnel, barnarizzsel.

- A probléma csak annyi, hogy mivel a fő forrásai a fehér halak, a tej, a tojás, a joghurt és a húsok, ezt egy vegán nem veszi magához, így előfordulhat, hogy vitaminkészítményt kell szednie.

- Milyen problémákat okoz a hiánya? Vészes vérszegénység, érzés-járás zavar, levertség, depresszió.

Unalmas lenne a vegetáriánus étrend?Olvasson tovább!

Jobb hús nélkül?

Semmiképpen sem lehet kijelenteni, hogy az egészségünk érdekében le kellene mondanunk a húsról, de a másik végletbe sem szabad esni, a töménytelen állati eredetű élelmiszer számos betegség, például a köszvény forrása is.

A megfelelően összeállított vegyes étrend is éppolyan egészséges lehet, mint a vegetáriánus, ám aki mégis ez utóbbi mellett dönt (akár érzelmi megfontolásból), annak mindenképpen érdemes dietetikushoz fordulni tanácsért, és akár étrend összeállításért.

Különösen igaz az a vegánokra, akiknek tudniuk kell, hogy a növényi fehérjék aminosav-összetétele egy-két nélkülözhetetlen esszenciális aminosavban hiányos. Ez megfelelő növényi táplálékok egyidőben történő fogyasztásával kiküszöbölhető – a szakember ajánlása alapján.

A dietetikus ajánlhat kiegészítő vitaminkészítményeket is és sokat segíthet abban, hogy állati eredetű összetevők nélkül is kiegyensúlyozott és sokoldalú legyen a táplálkozásunk.

Forrás: Napidoktor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.