Ezeket látta már?

C-vitamin megfázás, nátha ellen? Valójában ennyit használ az aszkorbinsav

C-vitamin nátha ellen megfázás

A C-vitamin vagy aszkorbinsav bevitele valóban képes a náthával szemben védelmet nyújtani?A szakgyógyszerész válaszol.

Elég elkezdeni a C-vitaminos patikaszerek szedését akkor, ha már jelentkeztek a megfázásos panaszok?

Már a nátha előtt javasolt a megfelelő C-vitamin-ellátottság

Ha egy közvélemény-kutatást készítenénk arról, hogy mi a nátha megelőzésének a leghatásosabb módja, sokan a C-vitamin fogyasztása mellett tennék le a voksukat. A C-vitamin, aminek a szervezetbeni szerteágazó hatásai tudományos vizsgálatokkal igazoltak, elsősorban, mint immunrendszert erősítő vitamin él a köztudatban. Sokan vélik úgy, hogy az őszi-téli időszakban fogyasztott C-vitamin megvédi őket a náthás megbetegedésektől. Valóban így van?

A C-vitamin nátha megelőzésében és kezelésében játszott szerepét illetően még mindig nem egyértelmű a szakemberek állásfoglalása. Szinte biztosan kijelenthető azonban, hogy a napi beviteli ajánlásokban szereplő mennyiség, azaz a hazánkban is ajánlott napi 80 mg aszkorbinsav adagolása nem jár észrevehető nátha-megelőző vagy nátha-gyógyító hatással.

A rendelkezésre álló eredmények alapján úgy tűnik, hogy a hangsúly a dózison és a C-vitamin-szedés elkezdésének az idején van.

Ha valaki megelőzési céllal napi 200-1000 mg-os C-vitamin adagokat szed, megbetegedhet ugyan náthában, de rövidebb lefolyású betegséggel számolhat: felnőtteknél 8 %-kal, gyermekeknél 14 %-kal rövidíti le a betegség időtartamát a megelőzési céllal alkalmazott aszkorbinsav. Továbbá, a megbetegedést megelőzően is szedett C-vitamin a náthás panaszok súlyosságát is képes enyhíteni.

Célszerű tehát folyamatosan gondoskodni a megfelelő C-vitamin-ellátottságról, és nem csak akkor szedni a tablettákat vagy kapszulákat, ha már megjelentek a náthás tünetek.

Extrém körülmények között jobban véd a C-vitamin

Érdekes megfigyelés, hogy az aszkorbinsav extrém körülmények között jelentősebb védő hatást fejthet ki. A C-vitamin mintegy 50 %-kal mérsékli a nátha gyakoriságát szubarktikus (= sarkvidék alatti) körülmények között a síelőknél, futóknál és katonáknál.

Ez a helyzet a nagyobb dózisok szedésével

A friss tudományos eredmények alapján a nátha időtartamának lerövidítése és a naponta szedett aszkorbinsav-dózisok között - a napi 6-8 g-os (6000-8000 mg) dózisokig – egyenes arányossággal leírható dózis-hatás összefüggés állhat fenn. Másként fogalmazva: minél nagyobb dózisban szed valaki C-vitamint (napi maximum 6-8 grammig), annál inkább le tudja rövidíteni az esetleges náthás periódusa hosszát.

Az egyik vizsgálatban a napi 6 g-os adagok 17 %-kal rövidítették a nátha időtartamát, a C-vitamin-kezelésben nem részesülőknél tapasztalthoz képest.

A másik vizsgálatba bevont személyek napi 4, illetve 8 g C-vitamint kaptak. Esetükben a magasabb dózis (8 g/nap) alkalmazása 19 %-kal redukálta a náthás periódus hosszát, és a napi 4 g-os adagoknál ennek a hatásnak körülbelül a felét figyelték meg.

„Megadózisú” C-vitamin kellene?

Egyes szakemberek napi 15 g-os (15000 mg) vagy még annál is magasabb adagokat ajánlanak nátha esetén. Tudni kell azonban, hogy a „megadózisok” hatásosságának és biztonságosságának a klinikai vizsgálatára eddig még nem került sor.

A legismertebb megfázás elleni tápanyagnak a C-vitamint hisszük, sokan nem tudják, viszont hogy a D-vitamin valóban hatással van az immunrendszer működésére. A D-vitamin hiányállapotának a megszüntetése immunerősítő hatással bír, mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét.

A D-vitamin segíthet a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében

A D-vitamin nemcsak az immunrendszer erősítése miatt fontos, hanem a csontanyagcserében, a daganatok – leginkább a vastagbél- és emlőrák – megelőzésében és a daganattúlélésben, valamint az autoimmun betegségek elleni küzdelemben is segít.

A legutóbbi ajánlás egészséges felnőttek számára októbertől márciusig napi 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint jelölt meg naponta. Az új orvosi ajánlás szerint ezt akár heti egy alkalommal is be lehet vinni egy adagban (14 ezer NE), vagy akár havi 1 adagban (60 ezer NE) is. A túl nagy dózisnak (napi 6-10 ezer NE) azonban hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, ugyanis megnöveli a vizeletben a kalciumkoncentrációt, ami vesekövet is okozhat.

Áprilistól októberig pedig, ha napi 30 percet kint vagyunk a szabadlevegőn, máris pótolhatjuk a szükséges napi adagot, így nem szükséges D-vitamin táplálék-kiegészítőket szedni.

Forrás:

1. Hämila H. Vitamin C and infections. Nutrients doi:10.3390/nu9040339; 2017.

2. Hämila, H., Chalker, E. Vitamin C for preventing and treating the common cold (Review). Cochrane database of systematic reviews (Online) 1, 2013, Art. No.:CD000980

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához