Ezeket látta már?

Odáig van a csokoládéért? Kiderült, miért annyira ellenállhatatlan sokunk számára

Dietetika
2024. szeptember 06. 13:04
csokoládé szeret zsír egészség

Önnek is hatalmas önuralomra van szüksége ahhoz, ne falatozzon állandóan csokoládét?

Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.

Kevés olyan ember van a világon, aki ne szeretné a csokoládét: hiszen ki ne imádná azt az érzést, amikor a szánkba érve a kakaós csoda el kezd olvadni, melynek során újabbnál újabb ízek és aromák szabadulnak fel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre. Ebből pedig kiderült, miért is olyan ellenállhatatlan ez a finomság sokak számára.

A fő bűnös: a zsír

Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – állítják a kutatások.

Angliai tudósok megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a nassolnivaló élvezeti értékét. Mert a csokiban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével az édesség következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás.

Összegezve

  • Angliai tudósok megfigyelték, hogy a szájban a csokoládé zsíros filmként bevonja a nyelvet és a száj egyéb részeit.
  • A zsír réteg elhelyezkedése számít.
  • Ezek mechanizmusainak megértésével egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú csokoládék is kifejleszthetők.

Olvasta már?

Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?
Ez a cikk is érdekelheti

Mennyi a normál vércukorszint étkezés előtt és után?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
# csokolade # csoki # zsir # édesség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés