Ezeket látta már?

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként

A diabétesz világszerte, így hazánkban is népbetegségnek számít. A magyar lakosság több mint 8%-át érinti, és felmérések szerint további 8% a betegség előszobájában áll. A cukorbetegség ráadásul súlyos szövődményekkel fenyeget, hiszen súlyos esetben vesebetegséget, szívproblémákat, látásvesztést, vagy érszűkület miatti lábamputációt is maga után vonhat. Arról azonban már kevesebbet hallhatunk, hogy cukorbetegen is lehetséges a teljes, egészséges és hosszú élet: a fenti tragikus végkifejlet bekövetkezése nélkül. Mit tehetünk magunkért?

1. tipp: Mit, mennyit és mikor együnk?

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként Forrás: freepic.com

A 2-es típus diabétesz – ide tartozik a cukorbetegek mintegy 90%-a – tulajdonképpen életmódbetegség: megfelelő életvitel esetén ki sem alakul. Ha pedig már kialakult, visszafordítható mindazoknál, akik hajlandóak az eddigi megbetegítő életmódjuk megváltoztatására. Ennek három pillére a táplálkozás, a testmozgás, és a stresszkezelés.

Lerágott csont, de nem lehet elégszer elmondani: tudatos, fegyelmezett táplálkozás nélkül nem lehet normál vércukorszintet fenntartani. Az ételed az életed – tartja a mondás, és cukorbetegként számunkra ez hatványozottan igaz. Hiszen bizonyos élelmiszerek az életveszélyes méreg kategóriájába tartoznak, ugyanis a vérből való eltávolításukra inzulin termelésére van szükség.

Azonban cukorbetegként a szervezetünk vagy egyáltalán nem állít elő inzulint, vagy előállítja ugyan, de nem elegendő mennyiségben. Az is előfordulhat, hogy nem tudja megfelelően felhasználni, ez az egyre gyakoribb inzulinrezisztencia esete. Ilyen szervezetre gyakorolt “bombák” a finomított cukrok (minden cukor, a barnacukor, a gyümölcscukor, a méz és a kókuszvirágcukor is ide tartozik) és a gyorsan felszívódó szénhidrátok (finompékáruk, cukros sütemények) – ezek tehát tiltólistás élelmiszerek.

De vigyázat: számtalan olyan ételben is rengeteg cukor van, amiről nem feltételeznénk. Kész szószok, mártások, üdítők, alkoholos italok, fitness müzliszeletek, kenyerek, egészségesnek kikiáltott gyümölcsös készítmények – mind rejtegethetnek egy-egy nagyobb dózis cukrot vagy glükózszirupot. Legyünk tehát résen, és mindig olvassuk el az összetevők listáját és a pontos tápérték adatokat.

Dietetikusok egyöntetű véleménye szerint a leginkább követendő a mediterrán diéta: sok zöldségféle, könnyű, teljes értékű gabonák, mérsékelt mennyiségben húsok (nem feldolgozott készítmények), kevesebb friss gyümölcs, olajos magvak, egészséges olajok és minimális édesség.

Egy egészségesen működő emésztőrendszerhez nemcsak az étel minősége és mennyisége, hanem az étkezések rendje is fontos. Ez azt jelenti, hogy mindennap igyekezzünk nagyjából ugyanabban az időszakban étkezni, és ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem, ugyanis a váratlan koplalástól hirtelen nagyon mélyre zuhanhat a vércukorszintünk.

Jelentősen lassíthatjuk a vércukorszint emelkedését, ha elégséges rostot fogyasztunk az étkezésekkor – azaz nyers vagy roppanósra főzött zöldséget, főtt gabonaféléket, hüvelyeseket. Fontos lenne a nassolást mellőzni, vagy legalább olyan falatokkal kiváltani, amelyek nem dobják meg a vércukorszintet. Ehetünk olajos magokat, lenmagból készül energiagolyókat, chiamagpudingot, de egy alma néhány szem dióval szintén remek alternatíva lehet a nassolásra.

2. tipp: Le a fölös kilókkal: sportra fel!

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként Forrás: freepic.com

Semmi sem olyan hatásos a szív- és érrendszer karbantartására, mint a megfelelően végzett, azaz a saját aktuális állapotunkhoz, fizikai-mentális kondíciónkhoz passzoló sporttevékenység. Nem csak egészségesen tart, hanem akár meg is gyógyulhatunk általa: a 2-es típusú cukorbetegségből, megfelelő táplálkozással párosítva lehetséges a kiút.

Hogyan kezdjük el? Ha a sport korábban nem volt az életünk része, kezdetben alacsony intenzitású mozgásformát válasszunk: gyalogoljunk, kisebbeket túrázzunk, esetleg kerékpározzunk vagy ússzunk.

Természetesen ehhez jókora adag elszántságot és lelkierőt kell mozgósítanunk, de egyes szociálpszichológiai kutatások szerint csak 3 hétig kell kitartanunk. Utána ugyanis már szokásunkká válik a rendszeres sportolás.

Ha kialakul a rutin, a mindennapjaink szerves és örömteli része lesz a mozgás. Ezt tükrözi majd a hormonrendszerünk is: önjutalmazásként egyre több endorfint (ezt a test természetes fájdalomcsillapítójának is nevezik) és dopamint (a jó közérzetért felelős hormon) termel majd, amelyeknek köszönhetően egyre jobban érezzük magunkat.

A szükséges sportolás mikéntje és gyakorisága nagyban függ attól, mi a foglalkozásunk, és mennyit mozgunk a nap folyamán. Amennyiben passzív, sok üléssel járó munkát végzünk, bizony mindennapos mozgásra van szüksége a testünknek, azaz legalább 30 perc dinamikus sétára.

3. tipp: Kezünkben a gyeplő: tartsuk ellenőrzés alatt a vércukorszintünket!

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként Forrás: freepic.com

Akár inzulinos cukorbeteg valaki, akár gyógyszeresen kezelik, kulcsfontosságú, hogy mindennap rendszeresen, az orvos által meghatározott időpontokban (jellemzően az étkezéseket megelőzően) megtörténjen a vércukorszint mérése, naplózása.

A vércukorszint ingadozásai ugyanis már azelőtt megtörténnek, mielőtt a tipikus tüneteket – szájszárazság, izomfájdalmak, hányinger, gyakoribb vizelési inger, fáradtság, szemkáprázás vagy hirtelen látásromlás – észrevennénk magunkon.

Márpedig ezek a káros kilengések nagyon veszélyesek, mindkét irányban: a túl alacsony vércukorszint szédüléshez, akár eszméletvesztéshez is vezethet, a túl magas pedig érkárosító hatású, és hosszú távon a fent részletezett súlyos egészségromláshoz vezethet. És ne feledjük: a rendszeres szakorvosi ellenőrzésre akkor is szükség van, ha a mért értékeink normálisak.

Ma már egyre ismertebb és elismertebb a nyugati orvostudományban is, hogy a betegségek esetén nem tekinthetünk el a pszichoszomatikus tényezőktől. Így van ez a cukorbetegség esetén is: a mentális egészség fenntartása rengeteget javíthat a betegek állapotán. Amennyiben fennáll az érzelmi-lelki egyensúly, elkerülhetőek a cukoréhség rohamai, így a diétát nem önsanyargatásként, hanem éppen öngondoskodásként éli meg a beteg.

A stressz, az idegeskedés megemelheti a vércukorszintet is. Ezért keressünk stresszoldó hobbit: legyen az rendszeres sport, meditáció, jóga, légzésterápia, tánc, kézműves tevékenység, vagy kertészkedés – bármi, amitől feltöltődünk, és többek leszünk általa. Jótékony hatású lehet egy kisállat gondozása is: a vele való rendszeres foglalkozás, a napi többszöri séták elősegítik, hogy stabilizálódjon a vércukor- és hormonszintünk.

+1 tipp: Menjünk biztosra: kössünk életbiztosítást!

3+1 dolog, amit megtehetsz az egészségedért cukorbetegként Forrás: freepic.com

Ha igazán felelősségteljesen gondolkodunk, akkor érdemes az egészséges életmód mellett anyagilag is védeni magunkat életbiztosítással. Ezzel elsősorban családtagjainkat óvhatjuk meg egy váratlan helyzettől, vagy akár egy elhúzódó betegség esetén is védelmet jelenthet.

Aki azonban utánanézett már a témának, könnyen szembesülhetett azzal, hogy a kialakult cukorbetegség esetén nem egyszerű a helyzet, hiszen a biztosítótársaságok számára ez túl nagy kockázatot jelent. Jó azonban, ha tudjuk, hogy léteznek alternatív megoldások az életbiztosítások terén is, így cukorbetegként is érdemes szakértői oldalunkon tájékozódni.

A legjobb megoldás természetesen a megelőzés: az egészséges életmód mielőbbi kialakítása mellett az életbiztosítás terén is. Hiszen minél fiatalabbak, és egészségesebbek vagyunk, annál olcsóbb és teljeskörűbb szerződést tudunk kötni a biztosítóval. Ha tehát tudjuk, hogy a családban előfordul a cukorbetegség, és mi magunk is hajlamosak vagyunk rá – például túlsúlyosak vagyunk –, fontoljuk meg a megkötését. Hiszen ha baj van, akár tízmilliós nagyságrendű kifizetésekre is számíthatunk. Az életbiztosításokról a Liferisk portál blogján széleskörűen tájékozódhatunk.

Az egészség a legdrágább kincsünk: óvjuk, védjük, ápoljuk! A jelen kor bizonytalanságában minden olyan intézkedés, amellyel hozzájárulunk a lelki nyugalomhoz, a mentális jóllétünket erősíti – az pedig, tudjuk jól, visszahat a testünkre.

Forrás: Pénzügyek Másképpen
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához