Ezeket látta már?

Krónikus fáradtság - és a csokoládé

2010.11.29. Módosítva: 2015.11.04.

Az étcsokoládé enyhíti a krónikus fáradtság szindróma tüneteit! A keserédes íze és az agyműködést serkentő hatásai miatt is nagy népszerűségnek örvendő étcsokoládé a krónikus fáradtság szindróma tüneteit is képes enyhíteni - állítják a brit szakemberek.

A keserű csokoládéról már régóta köztudott, hogy olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az agyműködést, de a szakembereknek most sikerült először bizonyítékokat találniuk arra, hogy az édesség a krónikus fáradtság szindróma tüneteit is képes enyhíteni. Az angliai Hull Egyetem és a Hull York Medical School kutatói tíz olyan pácienst vontak be a kutatásukba, akik a betegség súlyosabb formáitól szenvedtek.

Krónikus fáradtság - és a csokoládé

A résztvevőknek nyolc héten keresztül naponta három alkalommal 15 gramm étcsokoládét kellett enniük, majd egy kis szünet után egy alacsonyabb kakaótartalmú, de ízében megegyező fajtával folytatták az édes kísérletet. Ezen kívül semmilyen egyéb változtatás nem történt az étrendjükben. Az eredményeket a Nutrition Journal nevű szakfolyóiratban közölték.

A páciensek jelentős javulásról számoltak be az állapotukat illetően. "Az eredmények azért is óriási jelentőségűek, mert csupán kis létszámú alannyal dolgoztunk. További vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy láthassuk, milyen a hatás, ha nagyobb számú emberre terjesztjük ki a kísérletet, de minden esetre a mostani eredmények igazán bátorítóak lehetnek azok számára, akik krónikus fáradtság szindrómától szenvednek" - hangoztatta Steve Atkin, a tanulmány vezetője.

Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság szindróma gyűjtőneve egy rendkívüli módon "legyengítő" tüntecsoportnak, amelynek legjellemzőbb tünete a terheléssel NEM összefüggő állandó fáradtságérzés. Jellemző, hogy nyugalomban sem szűnik, és legalább 6 hónapig fennáll, egyéb tünetekkel együttesen.

A betegséget másnéven szokás posztvirális szindrómának is nevezni, ha influenza után jelentkezik, ill. a cikkben is szereplő "ME", azaz myalgiás enkefalomielitisz néven, stb...

A betegség számos idegi, immun- és hormonrendszeri zavarral is járhat. A WHO egyelőre az idegrendszeri betegségekhez sorolja, labor-paraméterrel jelenleg nem lehet diagnosztizálni.

Mik a jellemző tünetek? Terhelés utáni rosszullét, nem pihentető alvás, izom- és ízületi fájdalmak testszerte, kognitív zavarok, krónikus, sokszor súlyos mentális és fizikai kifáradás, izomgyengeség, túlérzékenység, vérnyomásesés, emésztési zavarok, depresszió, rosszabb immunválasz, esetleg szív- és légzési problémák.

Az sem bizonyos, hogy ezek nem egyéb alapbetegség kísérőtünetei, tehát még számos dolog tisztázásra vár a krónikus fáradtság szindrómát illetően. Célzott kezelése pillanatnyilag nincsen, a tüneteket lehet kezelni.

(a szerk, forrás, wikipedia)

A krónikus fáradtság szindróma tünetei közé tartozik többek között a hosszan - hat hónapig, vagy akár tovább - tartó súlyos fáradtság, a fejfájás, az izomfájdalmak és a koncentrációzavar - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). Az orvosi körökben egyelőre vita tárgyát képezi, hogy a krónikus fáradtság szindróma vajon az úgynevezett krónikus kimerültség tünetegyüttes (ME) körébe tartozik-e, vagy attól elkülönülő betegség. Az ME nagyjából 250 ezer brit ember életét keseríti meg.

Forrás: MTI