Ezeket látta már?

Cukorbeteg? Nagyon nem mindegy, mennyi tojást eszik!

tojás

Hány tojást ehet az, aki szívelégtelenséggel, vagy diabétesszel él?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a tojás szív-érrendszeri betegségek kockázatára gyakorolt hatásáról:

"Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) 2020-as áttekintése a Circulation szaklapban azt mondja, hogy nincs kimutatható kapcsolat a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának általános fokozódása között (de pl. szívelégtelenségben és 2. típusú cukorbetegeknél az eredmények vegyesek), bár hozzá kell tenni, hogy az amerikai orvosok nem vették figyelembe a magyar szalonnás-tocsogós tojásrántottát, csak magát a tojást nézték, azt is úgy, hogy a megfigyeléses tanulmányok többsége a heti 7 vagy több tojást fogyasztókat hasonlították össze a hat legfeljebb 1 tojást fogyasztókkal. A megfigyeléses tanulmányokban nem feltétlenül sikerül minden torzító tényezőt kiszűrni. Egyébként egy nagy főtt tojás koleszterintartalmát 186 mg-ban adja meg.

Végül is, ajánlásaik a következők: egészséges egyének naponta legfeljebb egy egész tojást vagy ennek megfelelőt fogyaszthatnak. A figyelmeztetések a következő alcsoportokra vonatkoznak:

  • azok a vegetáriánusok (lacto-ovo), akik nem fogyasztanak húsalapú koleszterintartalmú ételeket, több tejterméket és tojást is beilleszthetnek az étrendjükbe, a mértékletesség keretein belül.
  • Idősebb, normális koleszterinszintű emberek naponta legfeljebb két tojást fogyaszthatnak amúgy egészséges étkezés keretein belül.
  • A a vérzsír-anyagcserezavarokban és különösen a cukorbetegségben szenvedőknek, illetve a szívelégtelenség kockázatának kitett betegeknek óvatosnak kell lenniük a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztása kapcsán."

Hivatkozás: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000743

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinszint: ne a tojást hibáztassa érte!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrfolyás étkezés közben: ételallergia tünete is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport