Ezeket látta már?

Cukorbetegség ellen így segíthet a gyakorlati dietetika

cukorbetegség diabétesz ellen gyakorlati dietetika

A cukorbetegek terápiájában nagy szerepet tölt be a személyre szabott, speciális étrend követése.

Amikor kiderül valakiről, hogy diabétesszel küzd, egyből arra gondolunk, hogy mi mindenről is kell ekkor lemondani, és az élet nem áll majd másból, csak önsanyargatásból. Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa azonban elmondja, ekkor sem kell búcsút inteni a finom nassolnivalóknak, nyugodtan adhat grill party-t, és koccinthat is kevés alkohollal. Hogy hogyan, erre (is) ad hasznos tanácsokat a gyakorlati dietetika.

A cukorbeteg étrend nem egyenlő a koplalással

“Nem ehetek többé édességeket” “Lemondhatok a péksüteményekről” “Állandóan éhes leszek”-pár gondolat, ami leggyakrabban megfogalmazódik a frissen diagnosztizált cukorbetegek fejében. A diabétesszel küzdők bár valóban speciális étrendet igényelnek -hiszen kerülni kell a hirtelen és a tartós vércukor kiugrásokat-, ám ez nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve önsanyargatásba kell kezdeni. Elsőre talán ijesztőnek tűnik a sok-sok szabály, ám könnyen bele lehet rázódni.

Amikor valakiről kiderül, hogy cukorbeteg, akkor vagy a kezelőorvosa, vagy egy dietetikusa ismerteti a követendő diéta fontos mozzanatait. Az elméleti “oktatás” keretein belül megtudhatja, hány gramm szénhidrát fogyasztása megengedett egy nap, melyek a gyors és a lassú felszívódó szénhidrátok, melyiket mikor lehet bevinni, miket kell kerülni és miket szükséges előnyben részesíteni. Ez első hallásra bonyolultnak tűnhet, sőt, egyesek számára szinte tarthatatlannak, hiszen úgy gondolják, ők nem tudnának (nem is akarnának) nassolnivalók, édességek nélkül létezni. Viszont amit nem tudnak, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie!

Nem kell lemondani a desszertekről

Ma már szerencsére léteznek olyan alapanyagok, melyekkel könnyen kiváltható pl.a fehér liszt vagy a cukor, így nem kell, hogy lemondjon sok-sok finomságról, hiszen megfelelő alapanyagok használatával egészséges desszerteket is tud az asztalra tenni.

Vannak remek cukor-és liszthelyettesítők, melyekkel lassítható az adott étel felszívódása. Pl. a fehér lisztet helyettesítheti teljes kiőrlésű/kókusz/mandula liszttel, míg a cukrot steviaval, eritrittel, xilittel, alkalmanként mesterséges édesítőszerekkel is. Ezekkel igen ízletes süteményeket lehet készíteni- természetesen mindnél ki kell tapasztalni, miből mennyit kell használni, hiszen előfordulhat, hogy a más alapanyag miatt némileg változtatni kell a recepten.

Apró konyhai trükkök

A cukorbeteg étrend során érdemes elsajátítani olyan apró konyhai trükköket, melyekkel az adott fogás felszívódása lassabbá tehető, így még jobban támogatja a diabetes kezelést. Ezek a trükkök lehetnek pl. más főzési/sütési metódusok vagy plusz hozzávalók használata.

Néhány konyhai trükk a lassabb felszívódásért

  • Plusz fehérje/zsiradék hozzáadása (pl. hús, olívaolaj)
  • Rántás teljes kiőrlésű liszttel
  • Olajban sütés helyett sütőben sütés
  • Folyékonyra való pürésítés elkerülése

Gyakorlati dietetika hasznos

“A megfelelő diéta betartásának kulcsa sokszor a főzésben rejlik. Az elméleti tudás átültetése a mindennapokba pedig sokaknak igen nagy fejtörést tud okozni. Hogy valóban hasznos legyen az elméleti tudásunk, meg kell tanulnunk alkalmazni is”- mondja Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Gyakorlati dietetikai oktatás során tehát lehetőség van arra, hogy a páciens az elméleti oktatáson elhangzottakat a gyakorlatban is megtapasztalja, szakszerű segítséggel.

“Ez abban tér el egy hagyományos dietetikai konzultációtól, hogy a korábban meghatározott személyre szabott szénhidrát mennyiségeket dietetikus segítségével pontosan kimérjük, megfőzzük, kiszámoljuk- legyen ez akár egy ebédre szánt keményítő tartalmú köret, reggelire fogyasztandó zabpehely, vagy vacsorára a pékáru mennyisége. Hiszen hiába kapjuk azt az előírást, hogy az ebédre javasolt szénhidrát mennyiség pl. 60 gramm, de ez akkor mit is jelent a barna rizs és mit a burgonya esetében? Lehetőség van továbbá a szénhidrátszámoláson kívül egy teljes napi menü összeállítására is, így nem csak papíron lesz látható a javasolt mintanapunk”- tette hozzá a dietetikus.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 meglepő és fontos tény a cukorbetegségről, amiről jó ha tud!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabetes

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához