Ezeket látta már?

D-vitamin: szívvédő, immunerősítő és depresszió ellen is hatékony lehet

d-vitamin, immunerősítés

Az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében a házi praktikák mellett nagy szerepet kap a D-vitamin is. Így alkalmazza!

A napfény és az élelmiszerekben található D-vitamin nagyban hozzájárulhat az immunrendszerünk erősítéséhez, ne felejtkezzünk meg róla, pláne most, a koronavírus-járvány idején.

D-vitamin: az immunerősítő

A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezen kívül miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin szintről, az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgató, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.

A legtöbb D-vitamint a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról.

D-vitamin hatása

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet azok ásványi anyag tartalma, amely csontvesztéshez, így töréshez, deformáláshoz vagy súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet.

A D-vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de hiánya akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin hiánynak szerepe van immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is.

Immunerősítő hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és azok kezelésében.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

D-vitamin források

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány esetén, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell.

A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmáj olajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Érdemes legalább egy fél órát a szabadban tölteni - a megfelelő távolságot tartva egymástól -, ugyanis a napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához