Ezeket látta már?

Milyen tünetek jelzik az E-vitamin hiányát?

E-vitamin hiány tünetek antioxidáns

Az E-vitamin hiánya szerencsére ritka, de ha nem kezelik megfelelően, akkor súlyos következményei lehetnek. Ráadásul, az E-vitamin-hiánya krónikus betegségekre is utalhat.

A zsírban oldódó E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns, mely védi a sejtjeinket az úgynevezett oxidatív stressz okozta károsodásoktól és a szabadgyököktől. Nagy szerepe van többek között az idegrendszer megfelelő működésében és segíti a szövetek regenerálódását is. Új kutatási eredmények szerint az E-vitamin hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, például azért, mert hatással van az erek falán felgyülemlő, érszűkületet és az ezzel kapcsolatos problémákat okozó koleszterinre.

Lehetek E-vitamin-hiányos?

E-vitaminból meglepően kevés kell a szervezetünk megfelelő működéséhez, és ezt általában igen könnyen biztosíthatjuk az elfogyasztott élelmiszereinken keresztül. Az olajos magvak, a zöld leveles zöldségek, a növényi olajok, az avokádó egyaránt tartalmaznak E-vitamint. A nem megfelelő táplálkozás miatt bekövetkező E-vitamin-hiány rendkívül ritka.

Az E-vitamin-hiánynak a legtöbbször más, a háttérben meghúzódó oka van. Előfordulhat például koraszülötteknél vagy nagyon alacsony súllyal született csecsemőknél. A felnőttek esetében az E-vitamin-hiány valamilyen anyagcsere-betegségre vagy felszívódási zavarra vezethető vissza, elsősorban a zsírok nem megfelelő hasznosulása okozhat E-vitamin-hiányt. Ilyen krónikus betegségek lehetnek a Crohn-betegség vagy a cisztás fibrózis. Növeli az E-vitamin-hiány rizikóját, ha valaki gyomorszűkítő műtéten esett át, vagy a gyomrának egy részét eltávolították. Az E-vitamin-hiány ritka genetikai betegségekkel is összefügghet.

Az E-vitamin-hiány tünetei

A túlságosan kevés E-vitamin elsősorban az idegrendszer és az izmok működését befolyásolja. Az E-vitamin-hiány tünetei között találhatjuk az izomfájdalmakat és az izomgyengeséget, bizonyos reflexek hiányát és a beszédformálási (artikulálási) nehézségeket. Az idegrendszerrel kapcsolatos problémákra utal az is, ha az úgynevezett Babinski-jel pozitív. Az újszülötteknél és csecsemőknél számos primitív reflex tapasztalható, ilyen például a fogó-, a szopó- vagy az úszóreflex.

Ezek megléte a kisbabáknál teljesen normális, és az idegfejlődés során fokozatosan elhagyják ezeket. Azonban, ha a primitív reflexeket idősebb gyermekeknél vagy felnőtteknél tapasztalják, az idegrendszeri problémákra utal. A Babinski-jel is ilyen reflexszel van összefüggésben, melyet úgy lehet kiváltani, hogy egy tompa tárgyat erősebb nyomással végighúznak a talpon.

Az egészséges felnőtteknél a lábujjak talp felé görbítése a normális reakció, míg az idegrendszeri problémák esetén a nagylábujj felfelé, a lábfej felé görbül, a többi lábujj pedig legyezőszerűen szétnyílik (ezt nevezzük pozitív Babinski-jelnek).

Az E-vitamin hiány tünetei lehetnek ezek mellett a vérszegénység (mely a vörösvérsejtek károsodásával van összefüggésben), az immunrendszer nem megfelelő működése, valamint a retinopátiával összefüggő látási zavarok.

Kell pótolni az E-vitamint?

Az E-vitamin nagy dózisban történő pótlására a legtöbb esetben csak hiánybetegség esetén van szükség, az egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozó emberek általában nem szorulnak erre rá.

Az E-vitamin "túladagolása" ráadásul kifejezetten veszélyes is lehet, ugyanis az E-vitamin hatással van a véralvadásra, nagy mennyiségben pedig fokozhatja is az oxidatív stressz okozta károsodásokat. A túl sok E-vitamin különösen veszélyes lehet a véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél. A naponta tolerálható maximális mennyisége az E-vitaminnak a kutatások szerint 1000 mg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ételek és módszerek, amikkel akkor is pótolhatja a D-vitamint, ha vegán

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitaminok

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához