Ezeket látta már?

Egy kis vörösbor senkinek sem árt? Itt a tudományos eredmény!

vörösbor, bélflóra, koleszterin, magas vérnyomás

A kutatók azt vizsgálták, hogyan hat a vörösbor a bélflórára.

A mértékkel kortyolgatott vörösbor kedvezően hathat a szív- és érrendszer működésére, sőt – mint újabban kiderült – jó hatással van a bélflórára is.

Vörösbor: ha nem is gyógyszer, de legalább orvosság

Milyen szép is a borozóknak abban a hitben ringatniuk magukat, hogy a vörösbor orvosság. Noha a megállapítás nem teljesen masszív lábakon áll, akárcsak az a személy, aki többet ivott a kelleténél, van benne némi igazság.

Egyrészt, a hangsúly a mennyiségen van. Számos vizsgálat kimutatta, hogy napi egy pohár jó minőségű vörösbor elfogyasztása előnyös hatású lehet a szervezetre. A napi több pohár vörösbornál azonban már előtérbe kerül a túlzott mennyiségű alkoholbevitel káros hatása, amely többet árt, mint amennyit használnak az alkohollal együtt a szervezetbe jutó kedvező élettani hatású vegyületek (pl. rezveratrol).

Másrészt, nem hiába a mediterrán diéta része a vörösbor fogyasztása. A vörösbor és a mediterrán diéta pozitív hatásai elsősorban a szív- és érrendszer vonatkozásában mutatkoznak meg. Hangsúlyozandó azonban, hogy ebben az esetben a vörösbor fogyasztása egy nagyon egészséges, halakban, zöldségekben és gyümölcsökben dús diétával és minimális mennyiségű cukor- és zsírfogyasztással társul. Vagyis a vörösbor jótékony hatását egyéb tényezők is támogatják, amik közel sem biztos, hogy a magyaros, tipikusan zsíros és sós fogásoknál is jelen vannak.

Mi a vörösbor titka?

A vörösbor kedvező hatásának a titka a benne található úgynevezett polifenolokra vezethető vissza. A polifenolok nem egy egységes vegyületcsoportot jelölnek, hiszen közéjük tartoznak flavonoid és nem-flavonoid jellegű vegyületek, proantocianinok, katechinek, és folytatható a felsorolás. A polifenolok egyik legértékesebb vegyületeként talán a rezveratrol említhető. A rezveratrol elsősorban a vörös szőlő héjában raktározódik, és körülbelül 10-szer nagyobb mennyiségben van jelen a vörösborban, mint a fehérben.

A polifenolok, így a rezveratrol is antioxidáns hatásúak, és mint antioxidánsok kulcsszerepet kapnak azoknak a szabad gyököknek a semlegesítésében, amik a stressz, a fertőzések, a gyulladásos reakciók vagy a környezeti ártalmak következtében keletkeznek a szervezetben. Mivel a szív- és érrendszer különösen érzékeny a szabad gyökök támadásával szemben, az antioxidánsok hatása kifejezett lehet, ha a szív és a keringés támogatásáról van szó.

Tudományosan igazolt a vörösbor jelentette védelem

A kutatók megvizsgálták azt, hogy a borfogyasztás miként hat az egyének egészségére. A több száz fő (n=916) bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy már az alkalmi vörösbor-fogyasztáshoz is kedvező hatások rendelhetők. Ilyen mértékű pozitív hatások nem kapcsolhatók egyéb alkoholos italokhoz, így például a fehér borhoz vagy a ciderhez sem. Többek között a bélflóra összetétele vált diverzebbé, azaz változatosabbá a vörösbor hatására. Mindez azt jelenti, többféle jótékony baktérium telepedett meg a bélben a vörösbor hatására. Itt pedig érvényes a megállapítás: minél diverzebb, annál egészségesebb. Vagyis, a diverz bélflóra ütőképesebb, és nagyobb eséllyel képes visszaverni az esetleges kórokozók bélben való megtelepedését.

Egy kis vörösbor senkinek sem árt?

Aki néha-néha legurít egy-egy pohár vörösbort, annál javulhat a bélflóra összetétele, derül ki a citált vizsgálatból. Az egyensúlyban lévő, egészséges bélflóra pedig az általános egészség fontos része, hiszen a bélflóra hatással van az emésztési folyamatokon kívül az immunrendszer működésére éppen úgy, mint a krónikus megbetegedések előfordulási kockázatára vagy a mentális funkciókra.

Vörösbor receptre?

Olyat is hallunk néha, hogy valaki az orvosa „receptjére” iszik meg naponta egy pohár vörösbort étkezések alkalmával, hogy védje az ereit és a szívét. Nem kizártak ezek a receptek. Azonban aki eddig „száraz” volt, annak még orvosi tanácsra sem kötelező nekiállni borozgatni, csak azért, hogy a szíve egészségesebb legyen. Ha megkérdeznénk a dietetikusokat ők is azt tanácsolnák, hogy aki eddig nem ivott, az „gyógyászati célból” ezentúl se igyon! Aki viszont eddig is a pohár fenekére nézett, az örülhet, hogy tett a szíve és keringése egészségéért, persze csak akkor, ha mértékkel itta a jó minőségű vörösbort. A mérték jelen esetben napi egy pohár vörösbort jelent, ami mellett egyéb alkoholos italok ki vannak zárva!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: gastro.org
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához