Ezeket látta már?

Egy újabb összefüggés: omega-3-zsírsav és a depresszió?

Az omega-3 zsírsav és a depresszió kapcsolata... Nem sokat lehet tudni arról, hogy az anya esszenciális zsírsav-hiánya miként hat utódaira. Több betegség esetén is felmerült a gyanúja annak, hogy összefügg az omega-3 zsírsav hiányával.

Az Inserm és az INRA kutatói spanyol partnereikkel együtt egereket tanulmányoztak, melyek nem jutottak elég omega-3 zsírsavhoz. Felfedezték, hogy ez károsan hat a szinaptikus funkciókra és az érzelmi viselkedésre. Munkájukról a Nature Neuroscinece című folyóirat online kiadása számolt be.

Egy újabb összefüggés: omega-3-zsírsav és a depresszió?

Az iparosodott nemzeteknél az étrend a XX. század kezdete óta egyre szegényebb esszenciális zsírsavakban. Az omega-6 és az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak étrendi aránya folyamatosan tolódott el. Ezek a zsírsavak azért "esszenciálisak", mert a test nem képes őket előállítani. A táplálékkal kell bevinni a szervezetbe, megfelelő arányuk fontos az optimális agyműködéshez.

Két bordeaux-i kutató, Olivier Manzoni és Sophie Layé munkatársaikkal azt feltételezték, hogy a méhen belüli fejlődés során fennálló alultápláltság később befolyásolja a szinaptikus aktivitást, mely az érzelmi viselkedésben vesz részt (depresszió, szorongás). Az elmélet igazolására a kutatók olyan egereket tanulmányoztak, melyek egész életükben kiegyensúlyozatlan táplálékot kaptak az omega-3, omega-6 zsírsavak szempontjából.

Felfedezték, hogy az omega 3 hiánya különösen az idegsejtek kommunikációjában okozott zavart. Megfigyelték, hogy csak az idegi átvitelben stratégiai szerepet játszó cannabinoid receptorok működése állt le teljesen. A helytelenül táplált egerek körében depresszív viselkedés ütötte fel a fejét. Az omega-3 zsírsavban szegény étrenddel táplált egereknél eltűnt a cannaboid receptor szokásos hatása mind szinaptikus, mind viselkedési szinten. Így a CB1R receptorok elveszítik szinaptikus aktivitásukat, a cannabinoidok antioxidáns hatása pedig eltűnik.

Ennek következtében a kutatók felfedezték, hogy az omega-3-ban szegény táplálékon tartott egerek szinaptikus plaszticitása (mely a CB1R cannabinoid receptoroktól függ) legalább két olyan helyen károsodást szenvedett, mely a jutalmazással, motivációval és érzelmi szabályozással. Az agy ezen területein rengeteg CB1R cannabinoid receptor található, egymással fontos funkcionális kapcsolatban állnak."

"Az eredményeink megerősítik a klinikai és epidemiológiai tanulmányokat, melyek felfedték az omega-3/omega-6 egyensúlyzavarának és a hangulatzavaroknak a kapcsolatát." – magyarázta Manzoni és Layé. "További tanulmányok szükségesek annak megállapítására, hogy az omega-3 hiány felelős e ezekért a neuropszichiátriai rendellenességekért."

A szerzők szerint az eredményeik hozzájárulnak az omega-3-ban szegény étrend megfigyelt korrelációjának magyarázatához. Ez a fajta táplálkozási egyensúlyzavar és a hangulatbetegségek, mint például a depresszió, széles körben elterjedtek a fejlett világban.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához