Ezeket látta már?

Egyenes út? Kávéfogyasztástól a drogfüggésig

Kutatók szerint a reggelenként kávézó fiatalok társaiknál nagyobb eséllyel kapnak rá a drogokra. Azok ugyanis, akik jól bírják a koffeint, általában az amfetaminra vagy a kokainra is pozitívan reagálnak.

Természetesen nem mindenkiből lesz kokainfüggő, aki kávézik, ám a hajlam valószínűleg megvan bennük. A Drug and Alcohol Dependence című lapban megjelent tanulmány alapját egy 22 ember közreműködésével készült kísérlet adta.

Egyenes út? Kávéfogyasztástól a drogfüggésig

A résztvevőket először arra kérték, válasszák ki, hogy koffein- vagy placebótablettát szeretnének-e bevenni. Ezután amfetamint is adtak nekik, és megkérdezték a véleményüket az élményről.

A koffeinkedvelők többségének tetszett a kábítószer hatása.

Stacey Sigmon, az amerikai Vermont Egyetem professzora leszögezte, hogy hatalmas különbségek lehetnek aközött, ahogyan a különböző emberek reagálnak egy adag kábítószerre: valakinek nagyon tetszik, mást azonban taszít az élmény. "Fontos lenne jobban megismernünk ezeket a különbségeket, ugyanis ezek mutatják, hogy ki mennyire fogékony a drogokra" – mondta el a kutatónő.

A szakértő úgy gondolja, hogy a d-amfetaminra adott reakció azt is megmutatja, mennyire valószínű, hogy valakinek tetszene a kokain vagy az ahhoz hasonló drogok hatása. Jelen tanulmány az első, amely ebbe a körbe a koffeint is beleveszi.

"Ezek az adatok nem azt mutatják, hogy minden kávéfogyasztó ki van téve a kokainfüggés veszélyének. Azonban az tény, hogy a pszichomotoros stimulációra adott viselkedésbeli válasz egyénenként eltérő, és azoknál, akik mérsékelt mennyiségű koffeinre pozitívan reagálnak, nagy az esély a d-amfetaminra való fogékonyságra is" – tette hozzá Sigmon.

Forrás: Medipress