Ezeket látta már?

Ez a népszerű cukorhelyettesítő növelheti a szívroham és a stroke esélyét?

édesítőszer, cukorbetegség, édesítő, diabétesz

Kutatók érdekes eredményekre jutottak ezzel a gyakran használt mesterséges édesítőszerrel kapcsolatban.

A cukorhelyettesítőket általában cukorbetegek vagy elhízottak számára ajánlják a vércukorszint szabályozására vagy a fogyás érdekében. A hosszú távú használatukkal kapcsolatban azonban eddig még kevés kutatás készült.

Eritritol növelheti a szívroham, stroke esélyét?

Egy új tanulmány szerint az eritritol nevű, gyakran használt mesterséges édesítőszer szoros összefüggésben áll a szívroham és a stroke magasabb kockázatával. Az eritritol egy erjesztett kukoricából készült édesítőszer. Általában olyan termékekben használják, amelyeket kalóriaszegények, és alacsony szénhidrát-tartalmúak - mondták a Cleveland Clinic kutatói által készített tanulmány szerzői, amelyet a Nature Medicine című folyóiratban tettek közzé.

A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt az eritritol szintje, kétszer nagyobb volt a szívroham, a stroke vagy a halálozás kockázata 3 éven belül.

"Tanulmányunk azt mutatja, hogy amikor a résztvevők olyan mesterségesen édesített italt fogyasztottak, amelyben sok eritritol volt, a vérükben napokig jelentősen megemelkedett bizonyos markerek szintje, amelyek növelik a véralvadási kockázatot. További vizsgálatokra lenne szükség, hogy az eritritol hogyan befolyásolhatja a szívroham és a stroke esélyét a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magasabb kockázatú embereknél." - mondta a vezető szerző Stanley Hazen, MD, PhD.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kenyerek cukorbetegeknek: ezeket eheti, ha diabéteszes

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához