Ezeket látta már?

Fáradt, állandóan kimerült és csak aludna? Ebből lehet hiánya a szervezetének

alvászavar, fáradtság, szelén, szelénhiány, kimerültség, pajzsmirigy

Az antioxidánsként is ismert anyag immunerősítő hatásán kívül hozzájárul a pajzsmirigy és a mentális funkciók egészséges működésének megőrzéséhez is.

Az állandó fáradékonyságot, kimerültséget, koncentrációs nehézségeket sok dolog okozhatja, és az is előfordulhat, hogy a túl alacsony szelénbevitelre vezethetők vissza a panaszaink.

A szelénnek számos fontos feladata van a szervezetünkben, többek között az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és a szaporító szervrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlen.

Ritkábban gondolunk azonban arra, hogy a szelén hiánya a fáradékonyságunkkal, kimerültségünkkel, kognitív funkcióink vagy memóriánk romlásával is összefügghet.

Agyunknak is kell a szelén

A szelén, pontosabban a szelenoproteinek az agyunk számára is nélkülözhetetlenek, és olyan fontos folyamatokban vesznek részt, amelyek a koordinációt, a memóriát vagy a koognitív képességeket irányítják.

Kutatásokból az is kiderült, hogy bizonyos neurodegeneratív problémák (így az Alzheimer-kór, az epilepszia vagy a Parkinson-kór) esetében megváltozik az agy szelén-anyagcseréje, és ezen betegségeknél a szelénpótlás jótékony hatásúnak bizonyulhat.

Természetes hangulatjavító a szelén?

A szelén emellett a hangulatunkra is jó hatással lehet, sőt némi szelénpótlás (napi 50-100 mikrogramm) még azoknak is előnyös lehet, akiknél nincsenek egyértelmű szelénhiányos tünetek.

Egy kísérletből például kiderült, hogy a rendszeresen, öt hétig szelént szedők arról számoltak be, hogy összeszedettebbnek, energikusabbnak, magabiztosabbnak és nyugodtabbnak érezték magukat. Tehát még az enyhébb szelénhiány is befolyásolhatja a hangulatunkat, az önbizalmunkat vagy éppen azt, hogy mennyit szorongunk, stresszelünk.

A szelén a pajzsmirigy működését is támogatja

A szelén rendkívül fontos a pajzsmirigy működéséhez, a pajzsmirigy hormonjainak termelődéséhez, illetve ahhoz, hogy a T4 hormonból a sejtjeink számára megfelelőbb T3 legyen. A pajzsmirigy hormonjai többek között az anyagcserénket is szabályozzák, ha túl kevés termelődik ezekből, annak igen súlyos következményei lehetnek. A fáradékonyság, a gyengeség, az ingerlékenység, a memóriazavarok, a hízás, a hajhullás, a bőrszárazság és a libidó csökkenése is utalhatnak pajzsmirigyproblémákra.

Ha tehát folyton fáradtnak, kimerültnek és rosszkedvűnek érezzük magunkat és ezen nem segít az, ha kiveszünk néhány nap szabadságot, érdemes kivizsgáltatni magunkat és szakorvossal konzultálva megvizsgáltatni, mennyi szelén jut a szervezetünkbe!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alig tudott menni a fiatal nő - kiderült ebből a vitaminból nagyon kevés volt a szervezetében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz