Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Fáradt, sápadt, gyakran fázik? Ez vashiány is lehet

vashiány, vaspótlás, tünetek

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, nem képes koncentrálni, gyakran fázik ok nélkül? Sápadt a bőre, hullik a haja, töredeznek körmei? Előfordulhat, hogy a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők leggyakoribb hiánybetegségéről.

A vas szerepe a szervezetben

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az ásványi vasra óriási szükségünk van energiaszintünk ellátásához, ugyanakkor a vas egyéb szerepet is játszik a szervezetünkben.

Ez az anyag felelős a vörös- és fehérvérsejtek termelődéséért, a stressztűrő képességünkért, a fehérje metabolizmusért, illetve az immunrendszer tökéletes működéséhez is elengedhetetlen. A vas kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer sejtjeiben található enzimek azonosításában, így a vas véd meg minket közvetetten a baktériumoktól, gombáktól, vírusoktól is azáltal, hogy semlegesíti őket, még mielőtt megbetegedést okoznának.

A vas típusai

A vasnak két különböző típusa van. A táplálkozási tanácsadók általában azt tanácsolják, hogy vasat vörös húsokból, májból érdemes pótolni szervezetünkben, hiszen ez jobban beépül. 

Azonban a vegetáriánusoknak és a vegán életmódot folytatóknak sem kell lemondaniuk a vaspótlásról, hiszen számos gyümölcs, mint a kajszibarack, őszibarack, ribizli, és zöldségféle, mint lencse, bab, borsó, a sötét levelű zöldek, spenót és sóska, valamint az olajos magvak, mint mák, mogyoró, dió, szezámmag is magas mennyiségben tartalmaz vasat. Ráadásul ezeknek az ételeknek a többsége C-vitaminban is gazdag, amely nélkül a vas felszívódása nem lehetséges.

Önnek is vaspótlásra van szüksége? Mutatunk egy természetes alapanyagú készítményt, kattintson!

A vashiány jelei és tünetei

A vashiánynak számos jele és tünete van, és egyáltalán nem szükséges a hiánybetegség diagnosztizáláshoz tapasztalni magunkon ezek közül mindegyiket. Ugyanakkor ezek a tünetek sok egyéb betegség tüneteihez hasonlítanak, így érdemes róluk háziorvosunkkal konzultálni. Az is előfordulhat, hogy kezdődő pajzsmirigy zavart jelez maga a vashiány, amely ilyen esetekben ahhoz vezethet, hogy magát az okot egyáltalán nem tudjuk megszüntetni a vaskészítmény szedésével.

A vashiány leggyakoribb tünetei:

  1. vészes vérszegénység (ez néha a folsav és a B12-vitamin hiánya miatt)
  2. légzési nehézségek
  3. törékeny, puha körmök, függőleges barázdák a körmökön
  4. krónikus fáradtság
  5. hideg intolerancia
  6. az állóképesség hiánya
  7. lapos, vagy kanál formájú, sápadt körmök
  8. sápadt bőr
  9. figyelemhiány
  10. rosszul működő immunrendszer

Milyen vaskészítményt válasszunk?

A vas számos vitamin- és ásványi anyag készítményben megtalálható, akár tablettaként, vagy folyékony szirup formájában. A leggyakoribb formája a vas-szulfát, amely olcsó, ugyanakkor irritálhatja az emésztőrendszert. Ennél sokkal preferáltabb forma a vas-glicinát, a vas-fumarát és a vas-glükonát, amelyek kevesebb valószínűséggel okoznak székrekedést.

Bár a vas toxicitása igen alacsony, a legjobb mégis az, ha nem haladjuk meg a napi javasolt bevitelt.Terhesség, szoptatás, erős, vagy hosszan tartó menstruáció, fejlődő szervezet, műtét utáni állapot, betegségből lábadozás, vegetáriánus, vegán étrend, szigorú diéta, illetve vérszegénység esetén azonban vegyük figyelembe, hogy több vasra van szüksége szervezetünknek.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz