Ezeket látta már?

7 jele annak, hogy nem visz be elegendő fehérjét

fehérje hiány kevés jel

Nem csupán a kevés izomzat jelezheti a problémát.

A fehérje egy nélkülözhetetlen makrotápanyag, melyet a test nagy mennyiségben használ fel. A szervezet egyik nélkülözhetetlen építőköve, hiszen többek között hozzájárul az izomépítéshez, szerkezetet és támogatást biztosít a sejteknek, segíti azok kommunikációját és hozzájárul a kórokozók elleni harchoz is. Fontos szerepet játszik továbbá az enzimek és a hormonok szintetizálásában, sőt, a jóllakottságérzésben is. Mivel a fehérje a test minden sejtjében jelen van, ezért hiánya számtalan, különféle problémákhoz vezethet.

Mennyi fehérjére van szükségünk?

Általánosságban elmondható, hogy a napi kalória legalább 10%-ának fehérjéből kell, hogy álljon. A proteinszükségletet természetesen befolyásolja az életkor, a testsúly és a fizikai aktivitás szintje, de ajánlott napi ajánlott mennyiség 0,8g/kg/nap. Ezt a mennyiséget érdemes egész napra elosztani, így a szakemberek általában azt javasolják, hogy minimum három fő adagban vigyük be.

A fehérjehiány tünetei

Ahogy már említettük, a fehérje elengedhetetlen az egészséghez. Hiánya olyan tüneteket okozhat, mint például az ödéma, az immunrendszer gyengülése, a bőr és a haj problémái valamint a csont- és izomvesztés. Lássuk a kevés fehérjefogyasztás jeleit kicsit bővebben:

Ödéma

Ez az egyik leggyakoribb jele annak, hogy nem fogyaszt elegendő fehérjét. Ez különösen a hasban, a lábakban és a kezekben mutatkozik meg. Hogy mi áll a probléma hátterében? A vérben keringő fehérjék – különösen az albumin – segítenek megakadályozni a folyadék felhalmozódását a szövetekben. Érdemes tudni, hogy sok minden okozhat ödémát (banális és súlyosabb problémák is), ezért mindenképpen konzultáljon orvosával, ha ilyesmit tapasztal!

Hangulatváltozások

Az agyban lévő neuronok közti kommunikációban nagy szerepük van az úgynevezett neurotranszmittereknek, melyek aminosavakból állnak, amik a fehérjék építőkövei. Éppen ezért, ha nincs jelen elegendő fehérje, úgy a szervezet nem tud eleget termelni ezekből a neurotranszmitterekből - ez pedig megváltoztatja az agy működését, többek között alacsony dopamin- és szerotoninszintet eredményez, ami a depresszióhoz is köthető.

Izomvesztés

Az izmok a szervezet legnagyobb fehérjetartalékai, így nem meglepő, hogy a kevés fehérjefogyasztás komoly hatással van az izmok mennyiségére. Ilyenkor kompenzálásként a szervezet hajlamos a vázizmokból fehérjét kivonni, hogy továbbra is fenn tudja tartani a fontosabb élettani funkciókat. Ennek eredményeként a fehérjehiány idővel izomsorvadáshoz vezethet. Érdemes tudni, hogy a problémát már a mérsékelt hiány is kiválthatja, különösen az idősebb felnőtteknél.

Amennyiben megnöveli a fehérjebevitelt, az segíthet megelőzni a szarkopéniát, a korral járó lassú izomvesztést.

Cukor és fehérje utáni sóvárgás

Ha nem eszik elég fehérjét, azt a szervezet úgyis jelzi majd azzal, hogy jobban megkívánja az ebben gazdag táplálékokat. Ám nemcsak protein után kezd el sóvárogni, hanem cukor után is. Hogy miért? A fehérje és a zsír lassabban emésztődik, mint a szénhidrát (főleg a gyorsan felszívódóak). Ha olyan ételt fogyaszt, amely túlnyomórészt szénhidrátot tartalmaz, és nincs benne elég fehérje, azt a szervezet gyorsabban megemészti és megemelkedik a vércukorszint. Ezt az emelkedést azonban csökkenés követi, melynek eredménye az, hogy még több cukorra vágyunk.

Gyengeség, fáradtság

Ezen panaszokat sok minden okozhatja, ám érdemes tudni, hogy ezek a kevés fehérjebevitel vezető tünetei is, így fontos komolyan venni. Bár, ha egy-egy nap esik meg az, hogy kevés proteint fogyaszt, akkor még nem fog semmit sem érezni (különösen akkor, ha aznap elegendő mennyiségű kalóriát visz be). Ám hosszú távon a szervezet elkezdheti lebontani az izmokat, hogy megpróbálja elegendő fehérjével ellátni a szervezetet - ez energiavesztéshez vezethet, ráadásul az ereje is csökken. A nem megfelelő fehérjebevitel még fiatalabbaknál is okozhat ilyen tüneteket, az idősebb felnőtteknél meg pláne!

Haj-, köröm- és bőrproblémák

Mivel ezek mind olyan fehérjékből állnak, mint az elasztin, a kollagén és a keratin, így, ha a kevés protein miatt test nem képes ezeket előállítani, akkor az olyan panaszokat okozhat, mint a törékeny vagy elvékonyodó hajszálak, hajhullás, száraz és hámló bőr, valamint a köröm barázdáltsága.

Gyakori fertőzések

Az elegendő fehérjefogyasztás igen fontos a fertőzések elleni küzdelemben részt vevő antitestek megfelelő felépítéséhez. Az aminosavak nélkülözhetetlenek az immunfehérjék szintéziséhez, beleértve a citokineket és az immunválaszokat közvetítő antitesteket. Ráadásul a bél mikrobiomot is megváltoztatja a kevés protein, mivel ezáltal csökken a „jó” baktériumok szintjét a bélrendszerben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sok fehérjét eszik, mégis hízik? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fehérje

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához