Ezeket látta már?

Erős fejfájás, remegés és görcsök - ilyen, amikor fertőzött étel miatt kerül veszélybe az egészsége

fertőzött étel liszteriózis tünet fejfájás görcs

Ez a viszonylag gyakori fertőzés általában enyhe tünetekkel jár, ám előfordulhat, hogy egyeseknél komoly problémákat okozhat.

A liszteriózis egy bakteriális eredetű fertőzés. A legtöbbször enyhe tünetekkel jár együtt, sokan észre sem veszik, hogy betegek, azonban a legsúlyosabb esetekben akár halálos szövődményei is lehetnek.

A liszteriózisról

A liszteriózist a leggyakrabban a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, mely fertőzött élelmiszerekkel kerülhet be a szervezetünkbe. A baktériumot megtalálhatjuk nyers húsban, tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben, tengeri herkentyűkben (pl. kagylóban, rákban).

A liszteriózisnak viszonylag hosszú a lappangási ideje, akár két hónap is eltelhet a szennyezett élelmiszer és az első tünetek megjelenése között. Az első tünetek általánosak, más betegségekre is utalhatnak: izomfájdalmak, gyengeség és rossz közérzet, láz, hányinger, hasmenés, fejfájás. Ezek néhány napig tartanak, és sok ember nem is tapasztal meg mást a liszteriózisból, az is könnyen előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi, hogy megbetegedett.

Megtörténhet azonban az is, hogy a bélrendszerből a baktérium továbbterjed, ez jóval súlyosabb tüneteket eredményez. Ezek közé tartozhat például az erős fejfájás, a zavarodottság, a remegés, a görcsök, az egyensúlyzavarok. A liszteriózis sajnos életveszélyes állapotot is előidézhet, agyhártyagyulladást, vérmérgezést is okozhat.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Bár a liszteriózis mindenkinél kialakulhat, a legtöbb – egyébként egészséges – felnőttnél a betegség lefolyása enyhe. A liszteriózis komoly veszélyt jelenthet azonban a legyengült immunrendszerű emberekre, a krónikus betegekre (pl. a vese- vagy májproblémákkal küzdőkre, illetve a cukorbetegekre), az idősebbekre (65 éven felüliekre), az újszülöttekre, valamint a kismamákra és a még meg nem született magzatokra. A várandós kismamáknál nemcsak sokkal nagyobb az esélye a betegség kialakulásának, de sajnos akár vetélést, kora- vagy halvaszületést is okozhat. A liszteriózis azért is különösen veszélyes a kismamák esetében, mert az anyuka sokszor nem is tapasztal meg magán tüneteket, de a magzatot mégis károsíthatja.

Hogyan kezelhető a liszteriózis?

Enyhébb fertőzések esetén kezelésre általában nincs szükség, súlyosabb esetekben viszont több hetes antibiotikumkúra kell a gyógyuláshoz.

Így előzhető meg a liszteriózis!

A listeria monocytogenes egyik jellemzője, hogy 1 és 45 fok közötti hőmérsékleten, vagyis viszonylagos hidegben és melegben is képes elszaporodni. A fertőzés megelőzéséhez, a kórokozó baktériumok elpusztításához tehát ennél hidegebbre vagy melegebbre van szükség!

Legyünk körültekintőek az ételek elő- és elkészítésénél, például alaposan mossuk meg a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, és a kezünk, valamint az eszközeink tisztaságára is ügyeljünk. Az ételeket alaposan süssük vagy főzzük át! Ha újramelegítünk ételeket, akkor forraljuk át azokat. A felolvasztott fagyasztott ételeket azonnal dolgozzuk fel, újrafagyasztani tilos őket!

A várandós kismamáknak vagy a legyengült immunrendszerű egyéneknek javasolt kerülni a lágy sajtokat, a nyers, nem pasztőrözött tejből vagy húsból készült termékeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rengeteg az ételmérgezés, mert rosszul tároljuk az ételeket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ételmérgezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához