Ezeket látta már?

Egy lépéssel közelebb kerül a hízáshoz, ha nem alszik legalább ennyit egy esténként

fogyás, alvás, diéta, étkezés, este

Sokaknál első helyen állt az újévi fogadalmak listáján az a terv, hogy az újévben lefogynak. Nézzük, miként tehet ehhez hozzá a jó alvás.

Ha régebb óta cipelünk magunkkal súlytöbbletet, azért, ha csak a karácsonyi lakomák, sütihegyek okozta károkat szeretnénk csökkenteni, akkor azért. Legtöbben az ünnepek környékén még akkor sem maradnak fegyelmezettek, ha esetleg év közben azok voltak, és legyintenek, hogy jó, majd január elsejétől.

De gondolunk-e arra vajon, hogy mitől lesz most éppen sikeres a fogyókúránk?

„Az újévi fogadalmak közel nyolcvan százaléka halálra van ítélve. Azok a fogadalmak, amiket pezsgős pohárral a kezünkben átszellemülve fogalmazunk meg, csak üres szavak. Azért nehéz a betartásuk, mert nem előzi meg tervezés, hogy miként tudjuk elérni ezeket a célokat. Egy célt fogalmazunk meg, amit eddig sem sikerült elérnünk már évek óta” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Szilveszterkor a legnépszerűbb fogadalmak a testedzéshez, az étkezéshez és a káros szenvedélyekről való leszokáshoz kötődnek. A probléma nem az, hogy változtatni akarunk, hanem az, hogy nem a megfelelő módon tesszük.

Az újév erről szól: fogadalmak és ígéretek a változásra

Van aki a jobb egészségért, van aki a jobb külsőért és van aki a jobb anyagi jólétért fogadkozik - a legtöbben a fogyást, diétát jelölik ki fő célként.

A szakemberek szerint a sikeres újévi fogadkozás titka az, hogy helyesen válasszuk meg, mit szeretnénk elérni, ellenkező esetben elkeseredetté, frusztrálttá válunk a be nem tartott, be nem tartható fogadalmunk miatt. A rosszul választott cél egyenes út lehet a katasztrófa felé.

Fogyókúrázna? Először is nézze meg, hogy hány órát alszik naponta

Figyelembe vesszük-e azt, hogy nem elég az étrendmódosítás, nem elég a sport, hanem a megfelelő pihenés és alvás mennyisége is alaposan hozzájárul a fogyáshoz?

Szomorú tény, de amennyiben a javasolt 8 óra alvás nincs meg, máris egy lépéssel közelebb jutottunk a hízáshoz. Ha tehát mi is azok közé tartozunk, akik újévkor megfogadják, hogy most bizony lefogynak, el kell határoznunk, hogy megfelelő pihenéssel is hozzájárulunk mostantól a fogyókúrához.

Miként fogunk jól aludni?

A téma szakértője, a SomnoCenter, az Alvászavar Központ gyűjtötte csokorba a legfontosabb tudnivalókat.

1. Fontos, hogy este időben nyugovóra térjünk

Ha nem fekszünk le időben aludni, nagyobb valószínűséggel nyúlunk újabb étel után, melyre normális esetben már kevésbé van szükségünk. Ha alvás helyett késő estig filmeket nézünk, minden bizonnyal megéhezünk, így több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, s ez bizony nem járul hozzá a fogyáshoz.

2. A jó alvás nemcsak pihentető és energiával tölt fel, hanem a kalóriaégetésért is sokat tesz

A szervezet ugyanis a megfelelő pihenés után indítja be ezt a fontos folyamatot. Akik pihentebbek, jobban alszanak, azoknál az anyagcsere is hatékonyabb, így könnyebben szabadulnak meg a súlyfeleslegtől.

3. Hasonló a helyzet a zsírégetéssel

A fogyókúra mindig azoknál működik jobban, akik kellő időt szánnak a jó alvásra. Ennek oka, hogy aki rendszeresen 8 órát alszik éjszaka, nyugodtan bevihet a szervezetébe ugyanannyi kalóriát, mint aki csak 6 órát pihent, egyértelműen az előbbinél lesz sikeresebb a fogyás. Aki kevésbé pihent, annál kevesebb zsírt éget el a szervezet.

4. A fogyással szorosan összefügg, az étkezés

A jó alvásban részesülő emberek kevésbé hajlamosak rossz minőségű, silány élelmiszerek fogyasztására. Ha fáradtak vagyunk, jellemzően több olyan ételt szerezhetünk be, amely nem igazán az egészséges étkezést szolgálja, s nem is azért vesszük őket, mert annyira éhesek vagyunk.

5. Aki nem alszik eleget, az többet is eszik

Valószínűleg a fáradtságot kompenzálva jóformán öntudatlanul rakosgat több ételt a tányérjára, s bizony ez sem járul hozzá a hatékony fogyáshoz. A fáradt ember jóval könnyebben elcsábul, s hajlamos a túlevésre. Amennyiben kellően pihentek vagyunk, kevésbé fordul elő velünk, hogy kontroll nélkül falatozunk, jobban tudjuk szabályozni, hogy mennyi ételre is van igazából szükségünk.

Mindezen szempontokat összegezve tehát megállapítható, hogy az alváshiány, a nem megfelelő mennyiségű pihenés mindenképpen hatással van a fogyásra. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor Újév alkalmából nemcsak azt kell megfogadnunk, hogy lefogyunk, hanem azt is, hogy ezentúl jobban alszunk. Ha ebben bármi akadályoz bennünket, annak ellenére is, hogy a megfelelő körülményeket megteremtettük a jó alváshoz, érdemes szakember véleményét kikérnünk.

Ha alvászavarokat tapasztalunk magunkon, érdemes mielőbb alvásszakemberhez fordulni, hiszen az alvásspecialisták nemcsak a gond okát derítik ki, de hatékony megoldást is javasolnak, hogy a jó alvás ezentúl valóban természetes és magától értetődő legyen, támogassa egészségünket és esetleg az elérni kívánt álomsúlyunkat is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyors fogyás 40 és 50 év felett: ezt tegye, hogy lefogyjon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához