Ezeket látta már?

Fogyasztószerek - egy örök téma nyomában

2012.07.27. Módosítva: 2015.11.04.

Többen még emlékezhetnek a rimonabant szabadnevű gyógyszerkészítményre, amit csodaszernek kiáltottak ki, mivel az elhízott dohányosoknak alkalmas volt a dohányzás elhagyásának segítésére, emellett testsúlycsökkentő hatással is bírt. Ma már Európában sincsen forgalomban, mivel néhány éve kiderült, hogy a gyógyszerszedőkön kétszeresére emeli a depresszió kockázatát. Ezt követően kivonták a forgalomból. Vélhetően eltűnik a süllyesztőben…

Újabb eredmények szerint mégsem egészen. A kutatók módosították a molekula szerkezetét, arra törekedve, hogy ne jusson be az agyba, tehát valahol a "perifériás szerveken" keresztül fejtse ki fogyasztó hatását. Az elképzelés lényege az ún. endokannabinoid-receptorokon való hatás, és annak fogyást előidéző következményei.

Fogyasztószerek - egy örök téma nyomában

A Cell Metabolism szaklapban megjelent közlemény szerint állatkísérletekben, elhízott (felhizlalt) patkányoknak adták ezt az új szert (JD5037), amely jelentősen csökkentette a táplálékfelvételt, és egyben a testsúlyt is.

Hogyan hathat egy fogyasztószer az agy elérése nélkül?

Köztudott a kutatók számára, hogy az endokannabinoid receptorok nagyobb része valóban az agyban található, de más szervekben is előfordulnak, pl. a májban, a zsírszövetben, ez pedig az elhízás szempontjából fontos, milyen "szignálokat" küldenek ezek a szervek, szövetek.

A felhizlalt patkányokon mindkét vegyületet kipróbálták, tehát az eredetit is, amely szorongást és alvászavart okozott az állatokon, valamint a módosított, JD5037 molekulát, amely viszont a perifériás szervekben fokozta a leptin hormon iránti érzékenységet. E hormon jellemzője, hogy fokozza a zsírégetést, és egyben csökkenti az étvágyat.

Állatokban, emberben egyaránt az elhízás fokozatosan csökkenti a szervezet leptin iránti érzékenységét. A kutatók szerint azért, hogy megőrizhessük zsírraktárainkat. Ez állatok esetén, pl. éhezés, vándorlás stb. közben fontos lehet, de embereknél, ahol (kivéve a súlyos éhezés állapotát) az ételek, élelmiszerek könnyen elérhetőek nem probléma, sőt épp az ellenkezője: a fokozatos elhízás.

A mintegy 4 hetes kísérlet végén a patkányok testsúlya csökkent, inzulinrezisztenciájuk, és májuk zsíros elfajulása is megoldódott.

A kutatók feltételezik, hogy a leptin-érzékenyítő hatással az új vegyület nemcsak eléri a testsúlycsökkentést, de egyben képes azt fenntartani.

Forrás: Los Angeles Times

http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-weight-loss-drug-makeover

Forrás: Los Angeles Times