Ezeket látta már?

Fogyókúrában tilos a kenyér?

Fogyókúrában tilos a kenyér...? Sokan gondolják úgy, hogy a kenyér kiiktatása az étrendből a fogyókúra elengedhetetlen velejárója. Makacsul tartja magát ugyanis az a nézet, hogy a kenyér, a tészta és egyéb szénhidrátban gazdag ételek hizlalnak a leginkább.

A kenyér igenis megérdemli, hogy helyet kapjon a mindennapi étrendünkben, még akkor is, ha éppen súlycsökkentő diétát folytatunk. Zsírtartalma alacsony, ugyanakkor kiváló szénhidrát, fehérje, rost, valamint vitamin és ásványi anyag forrás. Szénhidrátra pedig még a fogyókúrázók szervezetének is szüksége van, a kulcsszó a mértékletesség.

Fogyókúrában tilos a kenyér?

Táplálkozási ajánlások szerint, egészséges, mérsékelten aktív felnőttek naponta 4-5 szelet kenyeret fogyaszthatnak el. Fizikailag aktív emberek, ha nincsenek súlyproblémáik, még többet is ehetnek.

Tévhit tehát, hogy fogyókúrában teljesen száműzni kell a kenyeret! Nem mindegy persze, hogy mit kenünk rá. Legfeljebb egy kávéskanálnyi vaj, margarin, vagy majonéz kerüljön 1-1 szeletre. Fogyókúrázók pedig válasszanak inkább zsírszegény túrót, sajtkrémet, vagy zöldségeket. Lekvárral, mézzel, vagy egyéb édes krémmel viszont legfeljebb napi 1 szeletet fogyasszunk.

Általában búzalisztből készült kenyeret fogyasztunk. A búzaszem a következőkből áll: héj (korpa), belső táplálószövet, vagy endospermium (ez teszi ki a legnagyobb részt), valamint a csíra. Az őrlés során a korpát és a csírát eltávolítják, csak a magas keményítőtartalmú endospermium marad. Így készül a fehér liszt, és belőle a fehér pékáruk.

A teljes kiőrlésű lisztbe viszont a maghéj és a csíra is belekerül. Léteznek olyan kenyerek is, amelyeket többféle gabonából készült lisztből sütnek, leggyakrabban búza és rozsliszt elegyéből. Érdekességként megjegyezhetjük, hogy létezik teljes kiőrlésű zab-, árpa-, kukorica- és rizsliszt (barna rizs) is.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér általánosságban több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér kenyér, bár ez utóbbiban is találhatóak értékes tápanyagok. A is alacsonyabb. Jobban telít, vagyis hamarabb jóllakunk és később is éhezünk meg, ami a fogyókúrában nagy előny. A rostok ugyancsak hasznos tulajdonsága, hogy fokozzák a bélműködést.

Energiatartalom tekintetében viszont nincs jelentős különbség a kétféle liszt között. Érdemes tehát minél többféle kenyeret kipróbálni, sütésnél pedig a fehér és a teljes kiőrlésű lisztet egyaránt alkalmazni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához