Ezeket látta már?

Fogyókúrás szerek: ezekről már kiderült, mennyit érnek valójában

fogyókúra, fogyókúrás szerek, gyors fogyás, étrend-kiegészítő,

Tízezer ember leadott kilóit figyelte egy globális kutatás 19 évre visszamenőleg és megdöbbentő eredményt hozott.

Se a gyógynövények, se az étrend-kiegészítők nem eredményeztek klinikailag értelmezhető fogyást. Ausztrál kutatók közzétették az eddigi legátfogóbb globális elemzést a testsúlycsökkentő étrend-kiegészítők hatásosságáról. A kutatásban, amely az elmúlt 19 év áttekintését tartalmazta, 121 randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot néztek át, amely több mint 10 ezer túlsúlyos vagy elhízott résztvevő bevonásával készült. Az eredmény: nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a gyógynövények és étrend-kiegészítők klinikailag jelentős fogyást eredményeznének - számolt be a medicalnewstoday.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1975 óta az elhízás világszerte csaknem megháromszorozódott. E tendencia mellett robbanásszerűre nőtt az enyhén szabályozott, alulkutatott gyógynövényes és fogyókúrás étrend-kiegészítők piaca.

Az Egyesült Államokban élő emberek mintegy 15 százaléka már kipróbált valamilyen fogyókúrás étrend-kiegészítőt amelynek értéke az USA-ban 2020-ban 140 milliárd dollár volt. Magyarországon sincs ez másként.

Átverés az összes fogyasztószer?

A gyógynövények és étrend-kiegészítők fogyókúrás hatékonyságáról szóló 19 év adatait áttekintő kutatást az ausztráliai Sydney Egyetem (USYD) kutatói mutatták be az Európai Elhízási Kongresszusnak (ECO).

Erica Bessell, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

„A rendelkezésre álló adatok szigorú értékelése alapján megállapítható, hogy nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy ezeket a táplálék-kiegészítőket fogyás céljából ajánljuk. Annak ellenére, hogy a legtöbb étrend-kiegészítő rövid távú fogyasztása biztonságosnak tűnik, azonban klinikailag értelmezhető súlycsökkenés nem érhető el velük. "

Mediterrán diéta: így lakhat jól, ha fogyni akar

Szabályozatlan a piac

A legproblémásabb a fogyis tabletták, porok és folyadékok termékköre, amelyeket azzal az ígérettel forgalmaznak, hogy segíthetnek az embereknek a fogyásban. A termékek tartalmazhatnak teljes növényeket vagy növényi aktív összetevőket, emellett izolátumokat állati és növényi alapú anyagokból is, például zsírokból, rostokból és fehérjékből.

"A fogyás ígéretével népszerűsített vény nélkül kapható gyógynövény- és étrend-kiegészítők egyre népszerűbbek, de a gyógyszerekkel ellentétben a piacra lépés előtt nincs szükség klinikai bizonyítékra azok biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan" - mondta Bessell.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy nem elégséges az a szabályozás sem, amely megvédené a fogyasztókat attól, hogy "bedőljenek" a marketing ígéreteknek. Például, míg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) felelős az étrend-kiegészítők biztonságáért, amint azok a piacon elérhetővé válnak az FDA közbeavatkozási lehetősége korlátozott. Amerikában a törvény nem írja elő, hogy a gyógynövények vagy étrend-kiegészítők gyártójának igazolnia kellene, hogy az állítás pontos vagy valóságos, mielőtt azt feltüntetnék a terméken.

Gyors fogyáshoz ennyi szénhidrátot egyen

Az európai szabályozás ennél valamivel szigorúbb. Az Európai Unión belül gyártott vagy forgalomba hozott étrend-kiegészítők esetében tilos bármilyen egészségre vonatkozó vagy betegségmegelőző hatást felüntetni, kivéve, ha azt az állítást adott termékre/összetevőre az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) jóváhagyta. De a táplálék-kiegészítők hatásosságát az unión belül sem vizsgálja senki: a gyártóknak és a forgalmazóknak mindössze bejelentési kötelezettségük van, engedélyeztetniük nem kell a terméket.

Az ausztrál kutatásban két termékkört vizsgáltak:

I. Gyógynövényes étrend-kiegészítők vizsgálata

Az első tanulmányban 54 vizsgálatot tekintettek át, amely a gyógynövényes étrend-kiegészítők és a placebók hatásait hasonlította össze. A kutatás 4331, 16 éves vagy annál idősebb, túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt érintett.

Mit tekintettek elfogadható fogyásnak? A placebóval elért fogyáshoz képest a kb. 2,5 kilós súlycsökkenést tekinteték klinikailag értelmezhetőnek.

A tesztelt gyógynövények:

 • csikófark (efedra), anyagcsere serkentő
 • Garcinia cambogia
 • fehér vesebab
 • édesgyökér
 • maté tea, az (Ilex paraguariensis növényből nyert gyógytea)
 • afrikai mangó
 • veldt szőlő, (Cissus quadrangularis)
 • mangosztán (királygyümölcs)
 • Kelet-indiai szamárkenyér (Echinops)

Csak az egyik anyag - a fehér vesebab - jelentett statisztikailag előnyt, ha egyedüli szerként tesztelték a placebóval összehasonlítva, bár még mindig jelentősen elmaradt a klinikai szignifikáns küszöbétől.

Akadtak étrend-kiegészítők, amelyek akkor mutattak előnyt, ha más étrend-kiegészítőkkel kombinálták, de ezek az előnyök klinikailag nem voltak szignifikánsak.

Hangsúlyozták, hogy a fenti felsorolás utolsó négy összetevője ígéretesnek mutatkozhat a klinikailag jelentős súlycsökkenésre, azonban óvatosságra intenek, mert az ezt sugalló vizsgálatok nem megfelelő módszertan alapján készültek.

II. Étrend-kigészítők vizsgálata

A második elemzés 67 randomizált vizsgálatot tartalmazott, amelyek a természetesen előforduló vegyületekből származó étrend-kiegészítők súlycsökkenési értékét vizsgálta, összehasonlítva a placebókkal. Ezekben a vizsgálatokban 5 194 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt vett részt.

A kitozán, a glükomannán és a konjugált linolsav statisztikailag szignifikáns súlyvesztést produkált a placebóhoz képest, de túl kicsi volt ahhoz, hogy klinikai jelentőségű legyen. A fruktánok viszont nem hoztak statisztikailag szignifikáns súlycsökkenést.

Két anyag azonban ígéretesnek tűnik:

 1. a módosított cellulóz - amely teltségérzetet kelt
 2. a vérnarancslé kivonata.

Mindegyiket azonban csak egyetlen kísérletben tesztelték, ami nem elegendő bizonyíték a használatukra vonatkozó ajánlás igazolására - jegyzik meg a tanulmány szerzői.

Semmire nincs bizonyíték

„A gyógynövények - és étrend-kiegészítők gyors megoldásnak tűnhetnek a súlyproblémákra, de az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyire keveset tudunk róluk. Néhány táplálék-kiegészítőről nagyon kevés jó minőségű tanulmány készült, a hosszú távú hatékonyságról is kevés adat áll rendelkezésre. Sőt, sok kísérlet kicsi és rosszul megtervezett, és olyan is akadt, ahol nem számoltak be a vizsgált kiegészítők összetételéről" - emelte ki Bessell.

Kristin Kirkpatrick, a Clevelandi Klinika dietetikusa szerint a fogyókúrás étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban van egy alapvető probléma:

Az étvágyat elnyomó kiegészítők valójában nem tanítják meg nekünk, hogyan kellene rendesen táplálkoznunk. Lényegében azt tanuljuk meg, hogyan kell tablettát bevenni az étrend ellenőrzésére, de valójában nem tudjuk meg, mi a megfelelő étrend számunkra a genetikán, az életmódunk, a körülményeink szerint.

A helyes táplálkozás megtanulása a tartós súlykontroll kulcsa, mondta Kirkpatrick.

A szigorú tanulmányok hiánya ellenére az emberek továbbra is vásárolják ezeket az étrendi segédeszközöket, és tőlük függnek a súlyproblémák megoldásában.

"Ezeknek a termékeknek óriási a növekedése és a népszerűsége" - mondta Bessell "- és javasolja a a nagyobb és szigorúbb vizsgálatok elvégzésének sürgősségét annak érdekében, hogy ésszerű bizonyosságot kapjunk a biztonságosságukról és hatékonyságukról.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: medicalnewstoday.com