Ezeket látta már?

Glutén-, tej- és tojásmentes vitaminbomba!

2015.02.13. Módosítva: 2015.11.04.

Glutén-, tej-, tojásmentes vitamin bomba: banános chia puding. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan könnyű és gyors receptet ajánl, amelyet ételallergiások is elkészíthetnek, és hozzáadott cukrot sem igényel.

A desszert fontos alkotóeleme a chia mag, mely egy Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos azték zsálya termése. A chia magot már időszámítás előtt is alkalmazták a harcosok, vadászok étrendjében, hiszen rendkívül értékes energia-, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás.

Glutén-, tej- és tojásmentes vitaminbomba!

Hazánkban az omega-3 és omega- 6 zsírsavak bevitele eltolódott az omega 6 irányába, de a chia mag magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez. Magas rost tartalma elősegíti a megfelelő bélműködést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja. Kiemelkedő a kálcium, foszfor, kálium, cink tartalma, így tökéletes kiegészítője lehet egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek.

Semleges, enyhén diós ízvilágának köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, és akár salátákhoz is adhatjuk. A lenmaghoz hasonlóan kocsonyás állagot képez folyadékhoz adva, de könnyebben hasznosulnak az értékes összetevői.

Hozzávalók 1 adaghoz:

- 2 dl rizstej

- 2 evőkanál chia mag

- egy fél banán

- 1 vanília rúd kikapart belseje

- szeletelt mandula ízlés szerint

Elkészítés:

A rizstejet összekeverjük a chia maggal és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Hozzáadjuk a villával összetört banánt és a vanília rúd kikapart belsejét, majd a még finomabb hatás érdekében a tetejére mandulát szórhatunk.

www.allergiakozpont.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához