Ezeket látta már?

Grapefruitmag kivonat: korpásodás, fáradtság, gombás fertőzések ellen

grapefruitmag kivonat, antioxidáns, gombás fertőzés, immunrendszer

A grapefruitmag kivonat nemcsak az immunrendszerünk erősítésére jó, számos más hatása miatt is érdemes a mindennapjaink részévé tenni!

A legtöbb ember nem foglalkozik túl sokat a grapefruit magjával: általában eltávolítjuk és kidobjuk azokat a gyümölcs elfogyasztása után. Pedig a magban rengeteg értékes tápanyagot találhatunk – szerencsére a magból készült kivonat koncentrált formában tartalmazza ezeket. Lássuk, miért érdemes rendszeresen beiktatnunk ezt az étrend-kiegészítőt a táplálkozásunkba!

Ezek a grapefruitmagcsepp jótékony hatásai

A grapefruit az egyik legnépszerűbb déligyümölcs, melynek fogyasztása a hidegebb hónapokban hozzájárulhat a szervezetünk vitaminellátásához. De nemcsak a gyümölcs, hanem a magjának kivonata is jótékonyan hathat a testünkre.

A grapefruitmag-kivonatban található antioxidánsok is jótékonyan hatnak a szervezetünkre. Az antioxidánsok védik a sejtjeinket az úgynevezett oxidatív stressztől. Az oxidáció természetes folyamat, és bizonyos mértékig szükségünk is van rá, de a túlzó mértékű számos krónikus betegség, például a szív- és érrendszeri problémák és a diabétesz kialakulásához is hozzájárulhat, sőt bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is megnövelheti. Az oxidatív stressz ellen az antioxidánsokkal (pl. vitaminokkal, flavonoidokkal, polifenolokkal stb.) védekezhetünk, ezekből pedig bőségesen találhatunk a grapefruitmagból készült cseppekben. Állatkísérletek során azt is bebizonyították, hogy a grapefruitmag-cseppek csökkentik a vérellátási zavarokkal összefüggő sejtkárosodást és gyulladásokat.

A grapefruitmag-kivonatot akkor is érdemes rendszeresen alkalmazni, ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat és gyakran megtalál minket egy-egy fertőzés. Kutatások szerint a grapefruitmag-kivonatban olyan rendkívül erős és hatékony összetevők találhatóak, melyek jó néhány baktérium és gomba elpusztítására képesek, ráadásul igen gyorsan véghez is viszik ezt a feladatukat. In vitro kísérletek alapján a grapefruitmagcsepp hatékonysága bizonyos gyógyszerekével vetekedhet. A grapefruitmag-kivonat nagyszerű fegyver lehet például a candidafertőzés elleni küzdelemben, de a körömgomba ellen is bevethetjük.

Mennyi grapefruitmagcseppet szedjünk?

Az immunrendszer megerősítéséhez általában 10-12 csepp grapefruitmag-kivonatot fogyasszunk, naponta két alkalommal, egy-egy pohár vízben elkeverve. Érdemes kúraszerűen alkalmazni, illetve probiotikumokat is szedni mellette, mert erős antibakteriális hatásai miatt a bélflóra érzékeny egyensúlyára is hatással lehet. Szájöblögetésre, gargarizálásra is használhatjuk a cseppeket (pl. torokfájás, fog- és ínyproblémák ellen), ebben az esetben 5-10 cseppet tegyünk egy pohár meleg vízbe.

A grapefruitmag-cseppeket tisztítószerekhez is keverhetjük, sőt fertőtlenítésére párásítóba, illetve mosógépbe is tehetjük! A grapefruitmag-kivonatot külsőleg is lehet alkalmazni, de ezzel kapcsolatban nem születtek még tudományos vizsgálatok, így az adagolási javaslatok is csak a korábbi tapasztalatok alapján születtek meg. Szájöblögetésre, gargarizálásra is használhatjuk a cseppeket (pl. torokfájás, fog- és ínyproblémák ellen), ebben az esetben 5-10 cseppet tegyünk egy pohár meleg vízbe és ezzel öblögessünk.

Korpásodás ellen pedig a samponunkhoz tegyünk 2-3 cseppet, ezzel mossunk hajat, majd alaposan öblítsük le. A grapefruitmag-cseppekkel legyünk nagyon óvatosak, mert hígítatlanul erős irritációt okozhat, és arra is ügyeljünk, hogy ne kerüljön közvetlenül a szemünkbe, orrunkba vagy nyálkahártyára.

Legyünk azonban nagyon körültekintőek a grapefruitmag-kivonat alkalmazása esetén, mert olyan hatóanyagokat tartalmazhat, melyek kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, elsősorban a vérhígítókkal. Amennyiben gyógyszert szedünk, a grapefruitmagból készült termékek használatáról kérjük ki orvos vagy gyógyszerész véleményét!

Forrás: EgészségKalauz