Mindenki ezt nézi most!

Hizlal a fruktóz? Ezért nem mindegy mennyit eszünk belőle!

fruktóz

A fruktóz hizlal és mégsem olyan ártalmatlan? A válasz az agyban rejlik!

A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup vált a feldolgozott élelmiszerek leggyakrabban használt édesítőszerévé, és számos dietetikus szakember szerint ez közvetlenül összefügg a lakosság nagymértékű elhízásával.

Másként reagálunk a fruktózra

Az Oregon Egészségtudományi Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy az agy másképp reagál a fruktózra, mint a glukózra.

"Állatkísérletekből tudjuk, hogy az agy különböző módon reagál az eltérő tápanyagokra, és ez a válasz határozza meg, hogy mennyit eszünk."- írja Dr. Jonathan Purnell adjunktus.

"Az agyi aktivitás változását a különböző tápanyagok, szénhidrátok, zsírok hatására olyan új technológiákkal tanulmányozhatjuk, mint a funkcionális MRI. Úgy találtuk, hogy az agy fruktózra adott válasza más, mint a glukózra, ami kevésbé okoz súlygyarapodást."

Vásároljunk átgondoltan!

A kísérlet során 9 normál súlyú embert vizsgáltak, miközben fruktóz-, glukóz- és izotóniás sóoldat infúziót kaptak. A három csoportban készült felvételek összehasonlításakor a kutatók határozott különbségeket találtak. A táplálékfelvételért felelős hipotalamuszra egyik anyag sem volt hatással, ugyanakkor az agykéreg megfelelő szabályozó területei ellenkező módon reagáltak a kétféle cukorra. A fruktóz gátolta, a glukóz fokozta ezen területek aktivitását.

"A vásárlóknak azt javasoljuk, hogy tudatosan válasszák meg ételeik és italaik édesítőit, és ne a magas fruktóz tartalmú, előregyártott termékeket fogyasszák." – teszi hozzá Dr. Pumell. A tanulmányt a Diabetes, Obesity and Metabolism online újságban publikálták.

Forrás: Medipress